x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul lui Viktor Orban riscă să fie dat afară din PPE

Partidul lui Viktor Orban riscă să fie dat afară din PPE

de Istvan Deak    |    23 Mai 2013   •   18:02
Partidul lui Viktor Orban riscă să fie dat afară din PPE
Atacurile premierului ungar la adresa cancelarului german au pus paie pe focul tensiunilor dintre Ungaria şi UE
Ultimele atacuri lansate de premierul Viktor Orban la adresa ţării de origine a cancelarului Angela Merkel ar putea să coste partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, excluderea din marea familie a PPE (Partidul Popular European), consideră jurnaliştii germani de la Berliner Zeitung şi Frankfurter Rundschau.

Declaraţia care a încins spiritele
Premierul ungar Viktor Orban a adâncit tensiunile cu Germania după ce a comparat politicile cancelarului german Angela Merkel cu invazia militară nazistă a ţării sale, ordonată de Adolf Hitler, relata, luni, TheLocal.de.
Merkel declarase săptămâna trecută, într-o discuţie publică despre Europa, că Germania "va face totul pentru a aduce Ungaria pe drumul cel bun”. “Dar nu vom trimite cavaleria imediat", spunea aceasta.
 Comentariile cancelarului german au fost un răspuns la afirmaţiile principalului său contracandidat, social-democratul Peer Steinbrück, care, în aceeaşi discuţie a ridicat problema excluderii Ungariei din UE din cauza unor reforme recente nedemocratice.
"Germania a trimis cavaleria o dată, şi sub formă de tancuri", a declarat Orban la emisiunea sa radiofonică săptămânală de vinerea trecută. "Cererea noastră ar fi să nu o mai trimită din nou. Nu a fost o idee bună atunci şi nu a funcţionat", a adăugat el.

Tensiuni
Comparaţia pe care Orban a făcut-o între modul în care a fost tratată Ungaria în timpul ocupaţiei militare naziste a intensificat tensiunile dintre cele două ţări, scria Der Spiegel duminica trecută.
În martie 1944, pentru a împiedica Ungaria lui Miklos Horthy, până atunci aliat loial al Germaniei naziste, să se alăture forţelor aliate, forţele germane au invadat Ungaria, care practic nu a opus nicio rezistenţă. Tancurile germane au fost întâmpinate cu flori în mai multe comunităţi în care locuiau minorităţi germane.
Ediţia online a revistei germane Der Spiegel a văzut în reacţia lui Viktor Orban o critică la adresa cancelarului Merkel, acuzând-o că foloseşte metode naziste.
 Guvernul conservator al lui Viktor Orban face obiectul unor critici severe din partea UE din cauza numeroaselor transformări ale instituţiilor democratice ale ţării, considerate ca fiind contrare statului de drept.
Opoziţia ungară a criticat comentariile lui Orban, pe care le-a calificat drept o "glumă grosolană" şi a subliniat că Merkel a cerut o soluţie moderată la actuala dispută între Ungaria şi UE.

Budapesta încearcă să dreagă busuiocul
Ungaria a încercat să calmeze tensiunile dintre Budapesta şi Berlin după declaraţiile lui Viktor Orban, subliniind că premierul nu a vizat-o pe cancelarul german Angela Merkel, ci pe rivalul său social-democrat Peer Steinbrück.
"Viktor Orban nu a comentat deloc declaraţiile lui Merkel, ci (a comentat) metafora lui Peer Steinbrück", a declarat luni seara pentru agenţia MTI secretarul de stat adjunct al Ministerului ungar de Externe, Gergely Pröhle.
Ministerul de Externe al Ungariei invocă o “neînţelegere regretabilă”. Ungaria acuză că “această chestiune are o motivaţie politică internă şi nu doreşte să fie atrasă în campania electorală din Germania”.

Ferber:”Declaraţii inacceptabile”
De partea cealaltă, europarlamentarul german Markus Ferber (CDU) vorbeşte despre “declaraţii inacceptabile”. “Orban nu este conştient de urmările joculeţelor sale. El calcă în picioare valorile europene. Dacă nu îşi va cere scuze, atunci facţiunea creştin-democrată din PPE trebuie să analizeze dacă se mai poate continua cu Orban. Este posibilă chiar excluderea Fidesz din PPE”, a declarat Ferber pentru sursa citată.

PPE, într-o fază nouă
Jurnaliştii germani au remarcat că ameninţările cu excluderea sunt o nouă fază în relaţia PPE cu ţările membre UE. “Că a fost vorba despre România sau despre Ungaria, în evaluarea încălcării statului de drept au dominat vocile marilor familii de partid. Social-democraţii europeni au dovedit clemenţă faţă de tentativele premierului român Victor Ponta de a-l destitui pe preşedintele Traian Băsescu, în timp ce creştin-democraţii au dovedit indulgenţă în relaţia cu Orban”, comentează publicaţiile amintite.

Un răspuns considerat insuficient
Premierul Viktor Orban a reacţionat prompt şi a îndeplinit solicitările venite dinspre UE abia în momentul în care a fost ameninţat cu sistarea fondurilor europene. “Doar de faţadă şi formal”, consideră ziariştii germani. “Pe lângă Fidesz, în facţiunea creştin-democrată din Parlamentul European se află şi Partidul Libertăţii din Italia, condus de Silvio Berlusconi. Aşa se întăresc forţele democratice în Europa? O Europă aflată în criză ar trebui să devină activă şi din punct de vedere economic. Fundamentul Europei nu a fost doar pacea, ci şi prosperitatea. Cum se întăreşte democraţia în astfel de ţări? Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, a propus un criteriu al democraţiei Maastricht. O propunere utilă. Dar Europa ar trebui să dea şi semnale. Excluderea Fidesz din PPE ar fi un semnal că Europa tratează cu seriozitate democraţia”, concluzionează Frankfurter Rundschau.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban fidesz PPE