x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Visul “Elveţiei Mari”

Visul “Elveţiei Mari”

de Sînziana Stancu    |    30 Iul 2010   •   00:00

Propunerea populistă a unui parlamentar elveţian de a anexa la “Ţara Cantoanelor” şi regiunile de graniţă ale confederaţiei a stârnit imediat interesul vecinilor curtaţi de Elveţia.



Dominique Baettig, alesul Uniunii Democratice de Centru (UDC) - partid pupulist, majoritar în Parlament - de profesie medic psihiatru, şi-a exprimat în luna martie dorinţa de a autoriza mai multe regiuni de graniţă din Germania, Italia, Franţa şi Austria să arboreze drapelul roşu cu crucea albă, scrie Le Figaro. Visul său despre "Elveţia Mare" ar cuprinde 24 de milioane de locuitori o dată cu lărgirea teritoriului "Ţării Cantoanelor".

Chiar dacă, la început, propunerea lui a fost luată ca fiind o "farsă", acum, la Berna, ironiile colegilor politicieni ai lui Baettig s-au transformat în entuziasm o dată cu sosirea unor sondaje de opinie de peste graniţe.

Astfel, săptămânalul german Die Weltwoche dezvăluie că 52% dintre locuitorii din Vorarlberg (Austria) ar vrea să trăiască sub drapel elveţian, la fel şi 48% dintre cei ai regiunilor germane Savoia şi Bade-Wurtemberg, precum şi 52% dintre locuitorii regiunii italiene Como-Varese.

Potrivit săptămânalului german, locuitorii de la graniţele elveţiene intervievaţi au fost "seduşi" în special de sistemul democraţiei directe a Elveţiei, datorită căruia primul cuvânt îl are cetăţeanul obişnuit, dar şi pentru că Elveţia este o ţară fără datorii şi cu şomaj aproape inexistent, precum şi cu sisteme de învăţământ şi educaţie cu standard ridicat.

Cu toate acestea, iniţiativa lui Baettig a fost respinsă de Consiliul Federal, care a considerat că este un "act politic neloial", pe care ţările vecine l-ar putea considera "provocator".

×
Subiecte în articol: externe