x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin a graţiat o femeie care a fost condamnată pentru înaltă trădare

Vladimir Putin a graţiat o femeie care a fost condamnată pentru înaltă trădare

07 Mar 2017   •   15:01
Vladimir Putin a graţiat o femeie care a fost condamnată pentru înaltă trădare

Preşedintele rus Vladimir Putin a graţiat marţi o femeie condamnată pentru 'înaltă trădare', la aproape opt ani după ce aceasta a trimis un sms în care anunţa mişcarea de tancuri ruseşti spre Georgia, în timpul scurtului război dintre cele două ţări, în 2008, informează AFP. 

Graţierea prezidenţială, mai ales pentru 'înaltă trădare', este rară în Federaţia Rusă. 

Oxana Sevastidi, 47 de ani, a trimis în 2008 unui prieten care lucra pentru serviciile secrete georgiene un mesaj după ce a văzut tancuri ruseşti staţionând în gara din Soci, chiar lângă frontiera cu Georgia. 

Ea a fost arestată în ianuarie 2015 de către agenţi ai serviciilor secrete ruse (FSB, fost KGB) şi condamnată în martie 2016, la aproape opt ani după producerea faptelor, la şapte ani de detenţie într-un lagăr de muncă din regiunea Ivanovo, la nord-est de Moscova. 

Oxana Sevastidi a respins aceste acuzaţii, afirmând că nu ştia ce profesie avea prietenul său. 

Într-un scurt comunicat, Kremlinul a anunţat că, dând 'dovadă de umanitate', Vladimir Putin a decis să o graţieze pe Oxana Sevastidi. 

Ea va fi eliberată săptămâna viitoare din închisoarea Lefortovo unde se află în prezent, a precizat avocatul său, Evgheni Smirnov, citat de agenţia RIA Novosti. 

Moscova şi Tbilisi nu mai întreţin relaţii diplomatice după războiul-fulger din 2008, în timpul căruia Federaţia Rusă a cucerit o parte din Georgia şi după care a menţinut trupe în cele două regiuni separatiste georgiene situate la frontiera sa, Osetia de Sud şi Abhazia, a căror independenţă a recunoscut-o.

Sursa: AGERPRES

×