x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin critică Georgia pentru că cere ajutor SUA

Vladimir Putin critică Georgia pentru că cere ajutor SUA

de Corina Andriuta    |    06 Iul 2010   •   00:00

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un atac dur împotriva Georgiei după ce această ţară a cerut spijinul SUA în rezolvarea conflictului cu Osetia de Sud. „Trebuie să-şi normalizeze relaţiile singure, şi nu să caute decizii din partea unor ţări terţe, în special a SUA”, a punctat fostul preşedinte rus, citat de Interfax.



Declaraţia făcută de Hillary Clinton, în urma unei vizite la Tbilisi, l-a deranjat pe Vladimir Putin. Oficialul American a vorbit în capitala Georgiei despre “încetarea ocupaţiei ruse din Osetia”, fapt care a stârnit furie la Moscova. Scandalul dintre Rusia şi Georgia este pe tapet din august 2008. Atunci, trupele din Georgia au atacat Osetia de Sud, enclavă în care foarte mulţi localnici sunt cetăţeni ruşi. Imediat, Rusia şi-a trimis forţele armate în regiune, născând acest conflict militar.

“Este problema părţilor aflate în negocieri. Nu trebuie să căutăm rezolvarea  în altă parte. Nu noi am început acest război, iar responsabilitatea este a celor care l-au început. Şi ei trebuie să găsească curajul şi calea către inima oamenilor pe care i-au rănit. Cineva consideră că Osetia de Sud este ocupată, cineva că este eliberată. Acest aspect constituie obiectul unui dialog între două popoare - al Georgiei şi al Osetiei de Sud. Şi acest dialog trebuie derulat fără trimiteri la terţe părţi. America este America. Georgia este Georgia. Rusia este Rusia. Iar Osetia este Osetia.Nu trebuie să se facă referire la o altă parte şi să se aştepte mană cerească” – Vladimir Putin, premierul Federaţiei Ruse.

×
Subiecte în articol: externe