x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin forţează uşile Kremlinului

Vladimir Putin forţează uşile Kremlinului

de Marina Constantinoiu    |    04 Mar 2012   •   21:00
Vladimir Putin forţează uşile Kremlinului

Dupa patru ani la conducerea Guvernului rus, Vladimir Putin se pre­gateste sa revina la Kremlin, unde a mai petrecut opt ani, intre 2000 si 2008, co­men­teaza cotidianul francez Liberation intr-un amplu articol dedi­cat alegerilor prezidentiale de duminica din Federatia Rusa. De data asta, Putin a candidat pentru un mandat de sase ani, pentru ca intre timp Constitutia a fost modificata acum patru ani. El este si marele favorit al ale­ge­rilor, un sondaj la iesirea de la urne dandu-l castigator cu 61% din voturi, in fata celorlalti patru candidati, carora nu le-a lasat decat rol de figuranti.

Daca va fi declarat casti­gator si obtine inca un mandat in 2018, va bate recordurile de longevitate ale predecesorilor sai, inclusiv Stalin si Brejnev, noteaza Liberation. Care adauga ca acest scenariu este posibil, pentru ca omul politic rus, caruia ii place sa-si etaleze muschii si sanatatea de fier, nu va avea decat 60 de ani in octombrie si aproape 72 in 2024. Scenariu posibil, dar nu si foarte sigur, noteaza cei de la Libera­tion, pentru ca, adauga ei, alegerile de acum s-au desfasurat intr-un climat de contestare nemaivazut din anii ’89-’93, care au fost semnalul finalului comunismului sovietic. Putini rusi isi imagineaza o schimbare de tip re­volutionar, dar putini sunt si cei care isi imagineaza ca regimul Putin are sanse de reformare.

Campania electorala a fost mai politica decat precedentele. Putin a coborat de pe piedestal si s-a dus la televiziune sa-si explice programul, ceea ce n-a mai facut. Opozitia a avut pana si ea un minimum de timp de exprimare. Putin este in cautarea unei victorii care sa-l intareasca pe scena internationala, unde nu vrea sa ajunga sa fie comparat cu Hosni Mubarak sau Muammar Gaddafi, comenteaza Liberation. Dar vrea sa ramana un lider national ales in una­ni­­mitate. Pentru a castiga, a jucat intr-un registru pe care-l cunoaste foarte bine: teama. Teama de revenire la haos si la penuria din anii ’90, teama de atentate, teama de ziua de maine.

Dar a si promis totul: pensii consistente, salarii mai mari pentru profesori, medici si politisti, burse pentru studenti, ajutoare pentru familiile tinere. Factura pentru toate astea ar putea ajunge la 122 de miliarde de euro pentru bugetul de stat pana in 2018, un buget pe care nu-l va putea echilibra decat cu un baril de petrol ajuns la cel putin 115 dolari.

Doar patru candidati i s-au opus. Ghennadi Ziuganov, in varsta de 67 de ani, autoritarul presedinte al Partidului Comunist al Federatiei Ruse (KPRF). Vladimir Jirinovski, in varsta de 65 de ani, bufonul extremei-drepte, aflat in fruntea Partidului Liberal-Democrat (LDPR). Si cei doi oponenti ai Majestatii Sale Putin, Mihail Prohorov (46 de ani), dar despre care unii spun ca ar fi propulsat de Kremlin, pentru a mai matura din voturile liberalilor, si Serghei Mironov, fostul presedinte al Parlamentului, liderul Partidului Rusia Justa.

Viitorul premier? Actualul presedinte! Dmitri Medvedev
Candidatul la functia de sef de stat din Rusia, premierul in exercitiu, Vladimir Putin, a acordat un amplu interviu unor ziaristi de la importante publicatii occidentale, in ajunul alegerilor prezidentiale de duminica. Prim-ministrul rus a declarat ca, deocamdata, nu s-a gandit daca va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale din 2018. "Nu stiu daca vreau sau nu sa stau 20 de ani in acea functie, nu am luat o decizie, deocamdata, in acest sens. Acum discutam despre actualele alegeri prezidentiale din Federatia Rusa pentru un mandat de sase ani. Nici nu ma gandesc la alte termene", a spus Putin, citat de Agentia de presa Ria Novosti, preluata de Rador.

Vladimir Putin a confirmat ca in cazul in care va castiga alegerile intentioneaza sa-i propuna postul de premier actualului presedinte rus, Dmitri Medvedev, ca acesta sa poata continua acele reforme incepute de el. "Propunerea pe care i-am facut-o si intelegerea noastra privind distribuirea functiilor nu reprezinta doar dorinta de a fi la pu­tere, ci mai degraba dorinta de a continua acele reforme. Consider ca este perfect logic, fara a fi ceva iesit din comun", a spus seful Guvernului. In cadrul intrevederii cu Putin, jurnalistii straini au intrebat daca nu are de gand ca in momentul in care devine presedinte sa inaspreasca atitudinea sa fata de opozitia din Rusia.

"De ce am avea nevoie sa facem asta" Dimpotriva, presedintele Medvedev a propus in Parlament un pachet de legi care li­beralizeaza sistemul politic", a reamintit seful Guvernului de la Moscova. "De ce exista astfel de temeri" Noi facem absolut contra­riul. Nu preconizam asa ceva, dimpotriva, propunerile noastre sunt indreptate spre stabilirea unui dialog si cu toti cei care ne sprijina, si cu cei care ne critica", a mai adaugat el.

"Nu va atingeti de familia mea!" – a declarat Pu­tin in interviul acordat presei straine. Jurnalistii de la pu­bli­catiile straine au intrebat, in timpul in­ter­viului realizat cu premierul rus, daca sotia acestuia este pregatita ca, in calitate de Prima Doamna a Rusiei, sa revina la activitatea civica. "Ea nu este o persoana publica si nu doreste sa fie. Mai mult, mij­loacele de informare moderne sunt dure si nu fie­care persoana este dispusa sa «digere» totul" – a raspuns Putin. "Ati remarcat faptul ca membrii fa­miliei mele nu fac politica, nu fac afa­ceri, nu in­cear­ca sa iasa in evidenta, iar eu as dori ca toti sa ii lase in pace, pentru ca asta are legatura cu starea lor de spirit si cu securitatea lor." El a povestit doar fap­tul ca fetele lui termina studiile la universitate si ca au demarat deja activitatea pentru tezele stiin­tifice. "Le merge foarte bine!" – a sustinut Putin, referindu-se la fiicele sale. (M.C.)

×
Subiecte în articol: externe