x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin îi răspunde lui Barack Obama, negând că se află "cu un picior" în trecut

Vladimir Putin îi răspunde lui Barack Obama, negând că se află "cu un picior" în trecut

03 Iul 2009   •   00:00

Premierul rus, Vladimir Putin, a dat asigurări vineri că nu face "şpagatul" între trecut şi viitor, în condiţiile în care preşedintele american, Barack Obama, a apreciat că acesta se află cu un picior în trecut, relatează AFP.

"Nu ştim să facem şpagatul, suntem ferm în picioare, pe ambele picioare şi privim în continuare spre viitor", a declarat Putin, citat de agenţiile ruse de presă, în timp ce Obama este aşteptat luni la Moscova pentru o vizită de trei zile.

"Este o particularitate a Rusiei care i-a permis întotdeauna să meargă înainte şi să se consolideze, aşa va fi şi pe viitor", a adăugat el.

Premeirul rus răspundea astfel afirmaţiilor făcute de preşedintele american într-un interviu pentru agenţia AP. "Cred că Putin este cu un picior în vechiul mod de a conduce afacerile şi cu un picior în cel nou", a apreciat Obama.

Preşedintele american a mai apreciat că este "important" ca "Putin să înţeleagă că o abordare a relaţiilor americano-ruse datând din perioada Războiului Rece este depăşită".

Putin i-a răspuns lui Obama făcând un apel la SUA să renunţe la "mentalitatea blocurilor".

Moscova îi reproşează Washingtonului că vrea să extindă NATO la fostele republici sovietice şi să amplasaze un scut antirachetă în Europa de Est, proiect considerat de Moscova o ameninţare.

"Ar fi cu adevărat un mare progres dacă observăm noi evoluţii (...), că partenerii noştri americani renunţă la desfăşurarea sistemelor de luptă în Europa, la scutul antirachetă sau revizuiesc abordarea extinderii blocurilor politico-militare şi renunţă total la mentalitatea blocurilor", a spus Putin.

El a asigurat însă că Rusia este pregătită să colaboreze cu SUA în mod constructiv. "Suntem dispuşi la o cooperare eficientă, aşteptăm de fapt multe de la noua administraţie" americană, a declarat premierul rus.

El a subliniat că ruşii şi americanii "au nevoie" să-şi "consolideze dialogul" şi că în multe dosare "punctele de vedere coincid".

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe