x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin în faţa militarilor ruşi: Vă ordon să acţionaţi extrem de dur

Vladimir Putin în faţa militarilor ruşi: Vă ordon să acţionaţi extrem de dur

11 Dec 2015   •   21:36
Vladimir Putin în faţa militarilor ruşi: Vă ordon să acţionaţi extrem de dur
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat vineri ordin militarilor ruşi să acţioneze 'extrem de dur' pentru eliminarea oricăror obiective ce ar constitui o ameninţare la adresa forţelor Rusiei angajate în campania militară în Siria, relatează agenţia de presă TASS.

'Vă ordon să acţionaţi extrem de dur', a dispus şeful statului rus în cadrul unei reuniuni extinse a Colegiului Ministerului rus al Apărării. 'Orice fel de ţinte care ameninţă grupul (armata) rus sau infrastructura noastră terestră trebuie să fie distruse imediat', a ordonat preşedintele Putin.

Liderul rus a subliniat, de asemenea, că teroriştii din Siria reprezintă o ameninţare directă la adresa Rusiei şi acţiunile Moscovei nu sunt dictate de interese abstracte, ci de intenţia de a proteja ţara. 'Acţiunile noastre acolo nu sunt dictate de interese de neînţeles, geopolitic abstracte sau de dorinţa de a ne antrena şi testa armament nou. Nu aceasta este esenţialul, esenţial este să prevenim pericolul pentru însăşi Federaţia Rusă', a afirmat el.

Reprezentanţi ai diferitelor grupuri etnice (din Rusia), a spus Putin, 'nu doar din Caucazul de Nord, ci şi din alte regiuni nu doar că iau parte activă la acţiuni militare, dar şi bravează cu participarea lor la acţiuni punitive'. Rebelii au creat în Siria un 'adevărat cap de pod'. 'Planurile lor sunt evidente: să crească în putere şi să-şi transfere expansiunea în alte regiuni', a adăugat preşedintele rus, indicând că acţiunile forţelor ruse din Siria 'sunt sincronizate cu activitatea forţelor de securitate şi a serviciilor speciale din interiorul Rusiei'.

Structurile FSB 'descoperă ba aici, ba acolo pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse, celule teroriste camuflate aparţinând de diferite grupări teroriste, între care şi Statul Islamic', a mai spus preşedintele rus, evidenţiind că 'toate acestea reprezintă o ameninţare directă la adresa Rusiei şi trupele ruse în Siria îşi apără în primul rând ţara'.

În acest context, Putin a afirmat că forţele ruse angajate în campania (aeriană) din Siria au provocat daune semnificative teroriştilor. 'În general, activitatea grupului rusesc din Siria este demn de apreciere. Acesta este rezultatul muncii specialiştilor din Ministerul Apărării, ofiţerilor Statului Major, aviatorilor şi marinarilor'ruşi, a spus Vladimir Putin, adăugând că ar 'dori să mulţumească încă o dată tuturor participanţilor (la operaţiunea din Siria) pentru curajul şi profesionalismul lor'.

'Ne vom aminti mereu de camarazii care au murit îndeplinindu-şi datoria în lupta împotriva terorismului', a mai spus el, cu referire la unul din piloţii avionului Su-24, doborât de aviaţia turcă şi la puşcaşul marin, care şi-a pierdut viaţa în operaţiunea de recuperare a celui de-al doilea pilot.

Putin a adăugat că activitatea aviaţiei ruse angajate în Siria contribuie la conjugarea eforturilor forţelor guvernamentale (loiale preşedintelui Bashar al-Assad) şi ale Armatei Libere Siriene (ASL, opoziţia). Preşedintele Rusiei a cerut Ministerului Apărării să-şi coordoneze acţiunile în Siria cu punctul de comandă al Israelului şi cu forţele coaliţiei internaţionale, condusă de SUA.

În altă ordine de idei, şeful statului rus a desemnat printre priorităţi consolidarea forţelor nucleare strategice ale Rusiei. 'O atenţie deosebită trebuie acordată consolidării potenţialului de luptă al forţelor nucleare strategice, al programelor spaţiale militare. Este necesar, aşa cum prevăd şi planurile noastre, să dotăm toate componentele triadei nucleare cu noi sisteme de armament, să creştem eficienţa sistemelor de avertizare în caz de atacuri cu rachetă şi a celor privind apărarea aerospaţială'.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin