x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin: Rusia şi NATO vor discuta despre prevenirea conflictelor în zona Mării Baltice

Vladimir Putin: Rusia şi NATO vor discuta despre prevenirea conflictelor în zona Mării Baltice

01 Iul 2016   •   21:45
Vladimir Putin: Rusia şi NATO vor discuta despre prevenirea conflictelor în zona Mării Baltice

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în timpul unei vizite oficiale în Finlanda, că Moscova va încerca să reia dialogul cu NATO privind măsurile de sporire a încrederii şi de prevenire a conflictelor, după summitul NATO care se va desfăşura săptămâna viitoare la Varşovia, el avertizându-şi totodată gazdele asupra măsurilor pe care armata rusă le-ar lua în cazul unei eventuale aderări a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, transmite agenţia Reuters.

În timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, liderul de la Kremlin a anunţat că după summitul NATO va avea loc şi reuniunea Consiliului Rusia-NATO, iar cele două părţi vor discuta despre prevenirea conflictelor în zona Mării Baltice.

Pe de altă parte, Putin a sugerat că armata rusă şi-ar putea deplasa trupele mai aproape de graniţa cu Finlanda, dacă această ţară ar deveni membră a NATO. 'Ei (finlandezii) ar deveni parte a infrastructurii militare a NATO, care ar ajunge peste noapte la graniţele Federaţiei Ruse (...) Credeţi că trupele noastre vor mai rămâne la 1500 de kilometri depărtare ?', a avertizat el.

La rândul său, preşedintele finlandez a cerut ca avioanele militare care zboară în această zonă să menţină deschise transponderele (emiţătoarele radio ce permit identificarea avioanelor) pentru a se preveni incidentele nedorite. 'Toţi cunoaştem riscurile legate de aceste zboruri şi am propus să convenim asupra folosirii transponderelor pentru toate zborurile în regiunea Mării Baltice', a insistat preşedintele Sauli Niinisto.

În ultimele luni, Rusia a interceptat mai multe avioane americane în apropierea graniţelor ei din zona Mării Baltice şi susţine că respectivele avioane aveau transponderele închise.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin nato marea baltica