x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin va ataca în justiţie Ucraina în cazul în care Kievul nu-şi achită datoria de 3 miliarde de dolari

Vladimir Putin va ataca în justiţie Ucraina în cazul în care Kievul nu-şi achită datoria de 3 miliarde de dolari

09 Dec 2015   •   17:47
Vladimir Putin va ataca în justiţie Ucraina în cazul în care Kievul nu-şi achită datoria de 3 miliarde de dolari

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat miercuri guvernului său să atace Ucraina pe calea justiţiei internaţionale în cazul în care Kievul nu-şi va achita luna aceasta datoria de trei miliarde de dolari, după cum a fost prevăzut, plată pe care Ucraina refuză să o efectueze în actualele condiţii, informează AFP şi RIA Novosti.

'Foarte bine, sesizaţi justiţia', a declarat Putin în cadrul consiliului de miniştri, în timpul căruia ministrul său de finanţe, Anton Siluanov, a vorbit despre impasul actual privind creditul acordat de Moscova, în 2013, regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Achitarea datoriei ar trebui să se facă până la 20 decembrie, însă Ucraina cere ca Moscova să şteargă o parte din ea, cum a obţinut din partea creditorilor privaţi (bănci, fonduri). În timpul summitului G20 din noiembrie (Antalya), Putin s-a declarat gata să prelungească rambursarea datoriei cu trei ani de zile, cu condiţia unor garanţii din partea ţărilor occidentale.

Siluanov a precizat, pentru agenţiile de presă ruse, că în virtutea normelor internaţionale, după ce data limită de 20 decembrie va fi depăşită, Ucraina va dispune de alte zece zile pentru a plăti, înainte ca Rusia să poată sesiza Curtea de Arbitraj Internaţional.

'Am impresia că nu vor plăti, pentru că sunt nişte escroci. Iar partenerii noştri occidentali, în loc să ne ajute, ne pun piedici' să nu ne putem recupera banii, a declarat, la rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că 'nu vor exista alte propuneri din partea Rusiei' şi a estimat că Ucraina se va afla în default asupra datoriei publice.

Autorităţile ucrainene estimează că nu este vorba de o datorie suverană (de la stat la stat), ci comercială, contractată printr-o operaţiune pe pieţele financiare. Prin urmare, ele doresc ca în legătură cu aceasta să fie aplicat acordul obţinut cu creditorii săi privaţi, care au acceptat o ştergere cu 20%.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis să nu declare Ucraina în încetare de plăţi dacă nu-şi va plăti datoria către Rusia. Conform aceleiaşi hotărâri, Ucraina va avea în continuare acces la credite, chiar dacă nu poate onora plata datoriilor scadente. Moscova a denunţat imediat această decizie.

×
Subiecte în articol: datorie ucraina Rusia gaze 3 miliarde justitie