x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vocile egiptenilor se aud după 30 de ani de regim Mubarak

Vocile egiptenilor se aud după 30 de ani de regim Mubarak

de Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2011   •   19:02

Vestea demisiei preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, după 18 zile de proteste populare fără precedent şi după 30 de ani, cât s-a aflat la putere, a bucurat sutele de mii de oameni aflaţi în stradă la Cairo şi în alte oraşe egiptene.

Declaraţiile pe care le fac pentru diversele agenţii de presă internaţionale, posturi de televiziune şi postările lor pe cele mai cunoscute reţele de socializare sunt dovada bucuriei egiptenilor care au dorit plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

“Plâng de bucurie dar şi de ciudă! Am plecat din piaţă cu o oră înainte să se afle despre demisie. Eram deja acasă când am aflat vestea. Sunt atât de fericită! Egiptul merită aceste momente de glorie! Dar de ce am plecat?! De ce am plecat?!”, a fost reacţia jurnalistei Nashwa Elhofy, din Cairo, cu care Jurnalul Naţional a intrat în legătură la puţine minute după aflarea veştii privind demisia preşedintelui.

Una dintre figurile importante ale opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat, la rândul său, pentru agenţia Associated Press:”Aceasta este cea mai grozavă zi din viaţa mea. Egiptul a fost eliberat după decade de represiune”. El a adăugat că se aşteaptă la o perioadă “frumoasă” de transfer de putere.

Sherif El Husseiny, avocat în vârstă de 33 de ani, unul dintre protestatarii din Piaţa Tahrir, a declarat pentru Reuters, potrivit BBC: “Nu pot să cred că o să am ocazia să văd şi alt preşedinte în viaţa asta! M-am născut în timpul regimului lui Anwar Sadat, dar aveam patru ani când acesta a murit. De atunci, nu l-am cunoscut decât pe Mubarak. Sunt copleşit de veştile primite, referitoare la demisia lui Mubarak. Acum nimic nu mai poate opri poporul egiptean. Este o nouă eră pentru Egipt”.

Una dintre figurile emblematice ale protestatarilor din Cairo, Wael Ghonim, a postat următorul mesaj pe reţeaua Twitter:”Adevăratul erau este tânărul egiptean de rând din Piaţa Tahrir şi din restul Egiptului”.

Riyaad Minty scrie pentru Twitter un singur cuvânt, dar încărcat de semnificaţii:”Istorie”.

Arabzy completează, tot pe Twitter:”Nu pot să cred toate astea! Să mă ciupească cineva!”.

Unul dintre protestatarii din Piaţa Tahrir, Gigi Ibrahim, a declarat pentru BBC:”Am reuşit! Nu pot să cred! Mubarak, dictatorul, a plecat. Şi poporul egiptean va fi liber pentru totdeauna. Suntem atât de mândri! Toată lumea este fericită. Am suferit ani în şir şi acum, în fine, dictatorul a fugit. Ne vom aminti această zi întotdeauna”.

×