x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un vulcan a erupt în Islanda, lava care curge a ajuns într-un oraș pescăresc

Un vulcan a erupt în Islanda, lava care curge a ajuns într-un oraș pescăresc

de Redacția Jurnalul    |    14 Ian 2024   •   21:40
Un vulcan a erupt în Islanda, lava care curge a ajuns într-un oraș pescăresc
Sursa foto: Hepta

Un vulcan a erupt duminică în sud-vestul Islandei, iar fluxurile de lavă topită au ajuns la periferia unui mic oraș pescăresc până după-amiază, dând foc unor case. Orașul a fost evacuat anterior și nicio persoană nu a fost în pericol, au declarat autoritățile, citate de Reuters.

Fântâni de rocă topită și fum au ieșit din fisurile din sol pe o zonă largă care se întinde până în orașul Grindavik, unde cel puțin o casă a luat foc, se arată în imagini video în direct publicate de cotidianul Morgunbladid.

„Nicio viață de om nu este în pericol, deși infrastructura ar putea fi amenințată”, a declarat președintele Islandei, Gudni Johannesson, pe X, adăugând că nu au existat întreruperi ale zborurilor.

Erupția a început duminică dimineața la nord de oraș, care cu doar câteva ore înainte fusese evacuat pentru a doua oară din noiembrie, de teamă că o erupție este iminentă, pe fondul unei avalanșe de activitate seismică, au precizat autoritățile.

Autoritățile au construit bariere de pământ și rocă în ultimele săptămâni pentru a încerca să împiedice lava să ajungă la Grindavik, la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Reykjavik, dar ultima erupție a pătruns în apărarea orașului.

Stațiunea balneară geotermală Blue Lagoon, aflată în apropiere, a fost închisă duminică, a anunțat aceasta pe site-ul său.

A fost a doua erupție vulcanică în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puțin de o lună și a cincea izbucnire din 2021 încoace.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: islanda Grindavik