x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avalanșă de lavă. A erupt vulcanul Merapi din Indonezia

Avalanșă de lavă. A erupt vulcanul Merapi din Indonezia

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2023   •   21:00
Avalanșă de lavă. A erupt vulcanul Merapi din Indonezia
Sursa foto: Hepta

Alertă în Indonezia. A erupt marți vulcanul Merapi, unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Imagini dramatice cu lava care se revarsă din craterul fumegând al vulcanului au fost publicate de Observatorul Vulcanului. Ultima erupție majoră a vulcanului, în 2010, a ucis 300 de oameni.

Zeci de mici cutremure legate de erupția lui Merapi au fost înregistrate marți, potrivit Centrului de Cercetare și Dezvoltare a Tehnologiei Dezastrelor Geologice (BPPTKG), o agenție guvernamentală care monitorizează vulcanul, relatează AFP.

"Activitatea Merapi a crescut ușor în ultimele zile... dar acest tip de creșteri apar adesea la Merapi", a declarat șeful BPPTKG, Agus Budi Santoso.

Vremea senină a făcut ca oamenii să poată vedea cu ușurință erupția.

Merapi, care se află la doar 28 de kilometri de capitala provinciei Yogyakarta, este monitorizat îndeaproape de agenție.

Autoritățile au implementat o zonă de restricție de 7 kilometri în 2022, în urma unei evaluări a riscurilor pentru satele din jur.

Lava de la erupția lui Merapi de marți s-a încadrat cu mult în această zonă, a declarat Santoso.

Nivelul de alertă al Merapi, care a fost menținut la al doilea cel mai înalt nivel din 2020, ca urmare a creșterii activității vulcanice, a rămas neschimbat, a adăugat Santoso.

Ultima erupție majoră a vulcanului, în 2010, a ucis peste 300 de persoane și a dus la evacuarea a aproximativ 280.000 de locuitori.

A fost cea mai puternică erupție a lui Merapi din 1930, când aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: vulcan indonezia