x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a intensificat activitatea

Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a intensificat activitatea

11 Iul 2018   •   18:22
Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a intensificat activitatea

Vulcanul Fuego din Guatemala, care, la 3 iunie, a înregistrat o erupţie soldată cu 113 morţi şi aproximativ 329 de dispăruţi, şi-a intensificat marţi activitatea cu explozii care au ridicat în aer o coloană de cenuşă de până la 5.000 de metri înălţime, relatează EFE. 

"Vulcanul Fuego, după mai multe zile fără activitate explozivă, a înregistrat marţi după-amiază explozii puternice, cu particule de cenuşă care au ajuns până în comunităţile din Yepocapa, Chimaltenango", potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Naţional pentru Gestionarea Dezastrelor (Conrad), David De León. 

Deocamdată nu au avut loc evacuări, însă purtătorul de cuvânt a subliniat că menţine legătura cu liderii comunităţilor locale pentru a-i informa despre activitatea vulcanului. 

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie a subliniat, în buletinul său special, că vulcanul, situat la circa 50 de kilometri distanţă de capitală, aruncă în aer o coloană de cenuşă care se dispersează la aproximativ 12 km sud-vest, iar particulele fine cad în zone precum Finca Palo Verde şi Sangre de Cristo. 

"Ca urmare a intrării într-o nouă fază de activitate, nu eliminăm posibilitatea să se înregistreze o nouă fază eruptivă în următoarele ore sau zile", a avertizat Conrad, alertând şi împotriva rafalelor de vânt care pot transportă cenuşă la distanţe mari. 

La 3 iunie, Vulcanul Fuego a înregistrat una din cele mai puternice erupţii din istoria sa soldată cu cel puţin 113 morţi şi 329 de dispăruţi, afectând în total 2 milioane de persoane şi producând pagube semnificative.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vulcanul Fuego guatemala