x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul face lobby pentru vinurile moldoveneşti

Washingtonul face lobby pentru vinurile moldoveneşti

de Marina Constantinoiu    |    03 Dec 2013   •   19:14
Washingtonul face lobby pentru vinurile moldoveneşti
SUA denunţă presiunile ruseşti asupra Moldovei. John Kerry soseşte la Chişinău
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a denunţat, marţi, presiunile exercitate de Rusia asupra Republicii Moldova şi a Georgiei, care tocmai au parafat la summit-ul de la Vilnius Acorduri de Asociere cu UE, relatează AFP.

“Manevre contraproductive”
"Am fost foarte clari cu ruşii: noi nu vedem niciun motiv să considerăm decizia R.Moldova şi a Georgiei de a iniţia acorduri preliminare cu UE ca un joc cu sumă zero. Credem că astfel de manevre sunt contraproductive", a declarat acest diplomat în avionul care îl transportă pe secretarul de Stat John Kerry la Bruxelles, la o reuniune a NATO.
"Vecinii Rusiei se îmbogăţesc graţie liberalizării şi creşterii schimburilor comerciale cu UE, ei vor putea cumpăra mai multe bunuri de la Rusia şi vor forma o vecinătate mai stabilă", a argumentat oficialul citat.
El a denunţat "presiunile" a căror ţintă ar fi fost R.Moldova din partea "marilor săi vecini" de la parafarea, la 29 noiembrie, a acordurilor de asociere şi liber schimb cu UE. Georgia a făcut acelaşi lucru.
Ucraina a refuzat în schimb să facă acest lucru, la presiunea Rusiei.

Răzbunarea Moscovei
În cazul R. Moldova, "toate exporturile de vin către Rusia au fost întrerupte. Prin urmare, noi lucrăm cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe" de desfacere, a explicat diplomatul american.
Kerry este aşteptat miercuri după-amiază la Chişinău, unde va rămâne câteva ore, aceasta fiind prima vizită a unui secretar de Stat în această fostă republică sovietică.
Şeful diplomaţiei americane s-a aflat marţi la Bruxelles, pentru o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre NATO, consacrată în principal retragerii militare din Afganistan.

Semnal pentru ţările care s-au apropiat de UE
În timpul acestui miniturneu european, el va merge şi la Kiev pentru o reuniune a OSCE, dar şi-a anulat vizita în Ucraina după ce aceasta a renunţat la Acordul de Asociere cu UE.
"Vrem să trimitem un semnal foarte puternic pentru aceste ţări care s-au apropiat de UE. Nu este cazul Ucrainei. Mergem în ţările care au luat decizii europene", a afirmat diplomatul american.
În momentul în care Ucraina este afectată de manifestaţii proeuropene, Casa Albă a subliniat luni că aceste proteste nu constituie "o lovitură de stat", aşa cum a afirmat premierul ucrainean Mikola Azarov. Marţi, Azarov şi-a cerut scuze, în faţa Parlamentului, care examina o moţiune de neîncredere în Guvernul său, pentru violenţele comise de poliţişti împotriva manifestanţilor, comise sâmbătă, la Kiev, şi soldate cu zeci de răniţi. El a dat asigurări că preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, şi Guvernul regretă profund aceste acte.
Manifestaţiile susţinătorilor apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană au continuat marţi la Kiev. Înainte ca Rada Supremă să supună la vot moţiunea de cenzură, mii de manifestanţi se adunaseră deja în faţa clădirii forului legislativ înconjurată de un cordon strâns de poliţie şi de trupe speciale Berkut, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne.

Încurajarea reformelor din Moldova
Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în R.Moldova urmăreşte să încurajeze această ţară să continue procesul de reforme, în contextul în care Chişinăul a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.
"R.Moldova este o ţară care a întreprins numeroşi paşi către reforme în ultimii ani", a declarat purtătoarea de cuvânt, amintind eforturile ţării de a stimula economia şi faptul că vinul este un produs de export semnificativ.

O premieră pentru Chişinău
"Având în vedere paşii pe care i-au făcut, secretarul de Stat, John Kerry, a simţit că ar fi o oportunitate importantă să meargă în vizită", a explicat ea, adăugând că Kerry este printre primii, dacă nu chiar primul secretar de Stat care face o vizită bilaterală în R.Moldova.
Psaki a precizat că deşi această vizită are loc chiar după ce Ucraina a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE, în timp ce R.Moldova l-a parafat, ea a fost programată înainte de luarea acestei decizii. "Dar cu siguranţă, ei au pus în aplicare numeroase reforme şi lucrează asiduu la economie, iar secretarul a simţit că este important să sublinieze acest lucru", a adăugat ea.
Secretarul de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale.

×