x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping: China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului. Răspunsul Taipeiului

Xi Jinping: China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului. Răspunsul Taipeiului

16 Oct 2022   •   19:00
Xi Jinping: China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului. Răspunsul Taipeiului
Sursa foto: Taiwan/antena3

China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului, dar se va strădui pentru o rezolvare pașnică, a spus președintele Xi Jinping, la deschiderea Congresului Partidului Comunist, scrie Reuters.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, în pofida obiecțiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate și spune că doar populația insulei are dreptul de a-și decide viitorul.

Tensiunile au crescut dramatic în august, după ce China a organizat manevre militare în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activități militare au continuat, deși într-un ritm redus.

Într-un discurs de deschidere a celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunist de la Beijing, Xi a declarat că țara sa a "respectat întotdeauna, a avut grijă și a beneficiat" de poporul taiwanez și s-a angajat să promoveze schimburile economice și culturale peste strâmtoarea Taiwan.

"Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez și este la latitudinea poporului chinez să decidă", a spus el. "Insistăm să depunem eforturi pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și cu cele mai bune eforturi, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare."

Această opțiune vizează "interferența" forțelor externe și a unui "număr foarte mic" de susținători ai independenței Taiwanului, mai degrabă decât a majorității a poporului taiwanez, a declarat Xi.

Luni, în discursul său de ziua națională, președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că războiul dintre Taiwan și China "nu este absolut deloc o opțiune" și și-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul.

În discursul său, Xi a promis să acorde prioritate mediului, să protejeze natura și să promoveze un stil de viață verde. China a făcut progrese în abordarea problemelor de mediu în ultimii 10 ani și a promis să "elimine practic" poluarea puternică a aerului și a apei, aducând în același timp sub control contaminarea solului.

Inversarea daunelor provocate de decenii de creștere economică vertiginoasă a fost unul dintre obiectivele politice majore ale Chinei în deceniul în care Xi a fost la putere. El a avertizat în 2018 că orice eșec în combaterea poluării ar putea fi folosit ca o "scuză" pentru ca forțele ostile să submineze conducerea Partidului Comunist.

Ce spun autoritățile de la Taipei

La declarația președintelui chinez Xi Jinping, autoritățile de la Taipei au răspuns că Taiwanul nu va renunța la suveranitate și nici nu va negocia libertate și democrație. De asemenea, populația se opune principiului Beijingului "o ţară, două sisteme", după cum transmite președinția taiwaneză, care a mai precizat că menținerea păcii și stabilității în regiune este responsabilitatea ambelor părți iar războiul nu este o opțiune. 

 

×
Subiecte în articol: xi jinping taiwan China