x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi cere ca relaţiile China-UE să nu fie influenţate de "părţi terţe", pe fondul rivalităţii cu SUA

Xi cere ca relaţiile China-UE să nu fie influenţate de "părţi terţe", pe fondul rivalităţii cu SUA

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2022   •   22:30
Xi cere ca relaţiile China-UE să nu fie influenţate de "părţi terţe", pe fondul rivalităţii cu SUA

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut marţi, în conversaţia cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, ca relaţiile Uniunii Europene cu Beijingul să nu fie influenţate de "părţi terţe", în contextul rivalităţii cu Statele Unite.

"China şi Germania trebuie să acţioneze în sensul dezvoltării relaţiilor sănătoase şi stabile între China şi Uniunea Europeană", a declarat Xi Jinping în conversaţia cu Frank-Walter Steinmeier, conform postului de televiziune CCTV, citat de agenţia Reuters.

"China susţine autonomia strategică a Uniunii Europene şi speră că partea europeană va adera la poziţia fundamentală a partenerilor strategici China şi Europa şi la principiul că relaţiile China-UE nu sunt vizate, nu sunt dependente şi nu fac obiectul unor părţi terţe", a insistat Xi Jinping.

Liderul chinez a sugerat astfel că nu vrea ca relaţiile Uniunii Europene cu Beijingul să fie influenţate de Washington. Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt afectate de o serie de dispute politice, militare şi comerciale.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, i-a cerut marţi lui Xi Jinping să încerce să convingă Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să îşi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Xi Jinping sua