x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yair Lapid i-a transmis lui Emmanuel Macron că Israelul se opune relansării Acordului atomic iranian

Yair Lapid i-a transmis lui Emmanuel Macron că Israelul se opune relansării Acordului atomic iranian

22 Aug 2022   •   18:30
Yair Lapid i-a transmis lui Emmanuel Macron că Israelul se opune relansării Acordului atomic iranian

Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, i-a transmis, luni, preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, că se opune reactivării Acordului nuclear cu Iranul şi va continua eforturile pentru a opri Teheranul să se doteze cu arme nucleare.

Yair Lapid a avut luni o conversaţie prin telefon cu Emmanuel Macron. "Premierul i-a transmis clar preşedintelui Franţei că Israelul se opune relansării Acordului şi că nu va exista nicio obligaţie pentru Israel prin acest acord. Israelul va continua să facă tot posibilul pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare", anunţă Guvernul israelian, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Cei doi lideri au discutat pe larg despre problema programului nuclear iranian. Premierul a reiterat opoziţia Israelului privind relansarea Acordului, evidenţiind necesitatea pentru un mesaj clar şi fără echivoc că nu le vor fi făcute concesii suplimentare iranienilor. Premierul Lapid a evidenţiat că iranienii continuă negocierile cu o ofertă care a fost prezentată drept «totul sau nimic». Premierul israelian a avertizat că în propunere sunt noi elemente care merg dincolo de limitele Acordului iniţial, cae ce va deschide drumul spre investiţii semnificative în reţeaua teroristă iraniană şi spre consolidarea armatei iraniene. Preşedintele Franţei a evidenţiat angajamentul de a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare", precizează Guvernul Israelului.

Iranul a oferit un răspuns "rezonabil" la planul Uniunii Europene de relansare a Acordului nuclear din 2015, a afirmat luni Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

La rândul său, Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a afirmat că Washingtonul "tergiversează" luarea unei decizii privind revenirea în Acordul nuclear din 2015. Oficialul iranian a subliniat că Teheranul vrea un acord sustenabil, care să îi garanteze drepturi legitime.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat, săptămâna trecută, că analizează răspunsul Iranului privind forma finală a propunerii europene de relansare a Acordului nuclear din 2015.

Josep Borrell Fontelles a propus recent un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul (Planul Comun Complet de Acţiune), inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Yair Lapid