x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe YEMEN / O fetiţă de 8 ani divorţează

YEMEN / O fetiţă de 8 ani divorţează

11 Iul 2008   •   00:00
YEMEN / O fetiţă de 8 ani divorţează

11:15 • Micuţa Nujood Ali, din Yemen, a fost obligată de părinţii ei să se mărite cu un bărbat cu 20 de ani mai în vîrstă decît ea. Supusă la bătăi regulate şi obligată să întreţină relaţii sexuale, fetiţa a cerut ajutorul familiei, însă aceasta a refuzat să intervină.

Micuţa Nujood Ali, din Yemen, a fost obligată de părinţii ei să se mărite cu un bărbat cu 20 de ani mai în vîrstă decît ea. Supusă la bătăi regulate şi obligată să întreţină relaţii sexuale, fetiţa a cerut ajutorul familiei, însă aceasta a refuzat să intervină.

PRECEDENT. Ajutată de o mătuşă, Nujood Ali a făcut rost de bani pentru a călători spre primul oraş în care se afla un tribunal şi a intentat procesul de divorţ. Nujood Ali provine dintr-o familie în care tatăl său are două soţii şi 16 copii. În luna februarie, din cauza condiţiilor materiale precare, familia fetiţei a decis să o mărite cu un bărbat de 30 de ani, curier pe motocicletă. Conform declaraţiilor tatălui, mirele a promis că nu va avea relaţii intime cu fetiţa pînă ce aceasta nu va atinge vîrsta pubertăţii. Acesta a mai afirmat că a încercat să facă ce este mai bine pentru fata lui şi că nu a primit nimic în schimb. "Noi l-am rugat să o crească", a mai precizat mama micuţei, Shuaieh. Ca dar de nuntă fata a primit trei rochii noi şi un inel de 20 de dolari. Cazul micuţei a atras atenţia opiniei internaţionale şi cu ajutorul unui avocat specializat în drepturile omului, Shada Nasser, fata poate spera acum la o viaţă mai liniştită. Cu toate că legea din Yemen a stabilit vîrsta minimă de căsătorie la 15 ani, triburile încalcă deseori aceste reglementări. Un studiu recent realizat de Universitatea Sana a dezvăluit faptul că 52% dintre fetele măritate au făcut acest pas înainte de a împlini 18 ani. Profitînd de agitaţia creată în jurul cazului fetiţei de 8 ani, unele grupuri care militează pentru drepturile omului şi protecţia femeii au sugerat ridicarea pragului de vîrstă legal la 18 ani, însă propunerea a fost refuzată de autorităţile din Yemen. Avocatul Nasser a declarat totuşi că acest caz va fi considerat un precedent pentru toate celelalte tinere obligate să se căsatorească de vîrste fragede. Aflată în plin proces de divorţ, fetiţa de 8 ani a declarat că doreşte să-şi termine studiile şi să devină avocat. Yemen este un stat aflat în Orientul Mijlociu, situat în Peninsula Arabă, sud-estul Asiei. (V.A)

×
Subiecte în articol: externe