x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zece mii de membri ETA arestaţi în ultimii 30 de ani!

Zece mii de membri ETA arestaţi în ultimii 30 de ani!

17 Aug 2009   •   00:00

Autorităţile au arestat în ultimii 30 de ani aproape 10.000 de membri ori simpatizanţi ai organizaţiei separatiste basce ETA, scrie luni El Mundo, într-o analiză a evoluţiei activităţii poliţiei, mai ales prin prisma recentei colaborări cu Franţa.





În anii 80, arestările făcute pe teritoriul francez au fost nesemnificative, însă după primii ani în care autorităţile franceze au refuzat colaborarea, apoi au acţionat indecis, Franţa s-a transformat într-un adevărat flagel pentru ETA. De la sfârşitul anilor 80, organizaţia separatistă bască a fost supusă unei presiuni constante, iar aproape 10.000 de membri ori susţinători au fost arestaţi de ambele părţi ale frontierei.

În prezent, unii veterani îşi amintesc cum teroriştii le râdeau în faţă când le ucideau prietenii, după care se refugiau în imunitate la trecerea frontierei, schimbarea este însă radicală. Potrivit datelor furnizate cotidianului El Mundo de Ministerul spaniol de Interne, autorităţile au arestat aproape 10.000 de membri ai organizaţiei teroriste, în Franţa şi Spania, excluzându-i pe cei care au fost extrădaţi din America Latină, unde s-au refugiat mulţi, vreme de mulţi ani.

După ce în anii 80 numărul detenţiilor din rândurile ETA a fost cel mai ridicat - 800 de membri reţinuţi într-un singur an, numai pe teritoriul spaniol - în anii 90 se pune punct cu adevărat aşa-numitului sanctuar al ETA în Franţa, după ce, vreme de ani de zile, prezenţa teroriştilor pe teritoriul francez fusese consimţită, autorităţile de aici considerând că nu era problema lor. Din 1992, când colaborarea dintre poliţia franceză şi garda civilă spaniolă a dus la dezmembrarea unui comando al ETA, acţiunile comune au sporit, ajungându-se chiar la constituirea de echipe comune de acţiune.

Până în 2008, în Spania au fost reţinuţi 7.838 de membri ai ETA, iar în Franţa alţi 1.817. La cifra acestor peste 9.000 de arestaţi trebuie adăugat numărul presupuşilor membri ai organizaţiei separatiste basce care au fost prinşi în 2009, atrage atenţia cotidianul spaniol: 36 în Spania şi alţi 21 în Franţa.

Numărul condamnaţilor, membri ai organizaţiei separatiste, a avut de asemenea o evoluţie evidentă, consideră El Mundo, de vreme ce acum se află în închisorile spaniole 586 de terorişti, şi alţi 150 în cele franceze. Comparativ, publicaţia spaniolă menţionează că, în anul 2000, numărul condamnaţilor ajunsese la 510 în Spania şi la doar 74 în Franţa.

×
Subiecte în articol: externe