x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de bebeluşi au dispărut de la o maternitate din Sofia

Zeci de bebeluşi au dispărut de la o maternitate din Sofia

27 Mar 2009   •   00:00

Întreaga documentaţie referitoare la copiii abandonaţi în maternitatea bulgară Şeinovo din Sofia, în perioada 2003-2008, a dispărut. Anual, zece până la 20 de mame îşi abandonează aici nou-născuţii, relatează site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.

Dezvăluirea a fost făcută în urma unei reuniuni obişnuite a consiliului municipal din Sofia. Până în iunie 2008, spitalul a fost administrat de directorul executiv (membru al partidului Uniunii Forţelor Democrate din Sofia), Dimitar Draghiev, care a fost înlocuit prin votul conslierilor locali, majoritatea membri ai formaţiunii Cetăţenii pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei (GERB). În urma acestei schimbări, Consiliul municipal a efectuat o verificare a spitalului, descoperind că de la 1 ianuarie 2003 până la 8 august 2008 în Şeinovo nu a fost înregistrat nici un copil "cu riscuri", termen administrativ folosit pentru copiii abandonaţi. Noua conducere a cerut documentaţia care lipseşte, cererea fiind reînnoită oficial la 25 noiembrie, dar fără rezultat. Valentina Dicikova, care răspunde de arhiva maternităţii, a oferit informaţii despre un singur copil, care a fost transferat Agenţiei pentru Asistenţă Socială. Potrivit angajaţilor, numărul abandonurilor este de circa 10-20, iar în 2009, la Şeinovo au fost deja abandonaţi cinci copii. Agenţia pentru Asistenţă Socială a declarat că informaţiile trebuie cerute autorităţilor spitalului.

Consilierul Danail Kirilov, care a fost numit de primarul Sofiei, Boiko Borisov, să ancheteze cazul a declarat că "atunci când lipsesc informaţiile iniţiale, urmele dispar treptat". "Din punct de vedere administrativ, aceşti copii nu există", a explicat el.
Potrivit agenţiei BGNES, avocatul maternităţii Şeinovo, Iova Petrova, a adoptat un copil de la acest spital, dar nu se ştie dacă acestă adopţie este legală. (V.A)

×
Subiecte în articol: externe