Dezastrul, care a afectat viețile a 22.000 de persoane, este cel mai recent dintr-o serie de evenimente meteorologice mortale în munții din Asia de Sud, puse pe seama schimbărilor climatice.
"Operațiunile de căutare se desfășoară în condiții de ploi neîncetate, apă care se revarsă în râul Teesta, drumuri și poduri luate de ape în multe locuri", a declarat un purtător de cuvânt al apărării pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
O rupere de nori a aruncat miercuri o cantitate uriașă de ploaie pe o perioadă scurtă de timp pe lacul glaciar Lhonak, declanșând inundații în valea Teesta, la aproximativ 150 km nord de Gangtok, capitala statului Sikkim, în apropiere de granița cu China.
Agenția pentru gestionarea dezastrelor a declarat că 26 de persoane au fost rănite și 102 erau date dispărute, până joi dimineață. Unsprezece poduri au fost distruse de ape.
Imagini ale agenției de știri ANI au arătat cum apele au pătruns în zonele construite, unde mai multe case s-au prăbușit, baze militare și alte facilități au fost avariate, iar vehicule au fost scufundate.
Departamentul meteorologic a avertizat cu privire la alunecări de teren și perturbarea zborurilor, deoarece se așteaptă mai multe ploi în următoarele două zile în anumite părți din Sikkim și din statele vecine.
Alte zone muntoase din India, precum și părți din Pakistan și Nepal au fost afectate de ploi torențiale, inundații și alunecări de teren în ultimele luni, provocând moartea a numeroase persoane.
Anul trecut, Pakistanul a dat vina pe schimbările climatice pentru inundațiile fără precedent cauzate de ploile musonice istorice care au distrus drumuri, culturi, infrastructură și poduri și au ucis cel puțin 1.000 de persoane.
(sursa: Mediafax)