x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski, la întâlnirea cu liderul NATO: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al alianței

Zelenski, la întâlnirea cu liderul NATO: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al alianței

de Redacția Jurnalul    |    18 Oct 2024   •   10:20
Zelenski, la întâlnirea cu liderul NATO: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al alianței
Sursa foto: Hepta/Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, la întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO. El a transmis că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara alianţei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, La Bruxelles, și, împreună cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a participat la o reuniune a Consiliului Ucraina - NATO la nivel de miniștri ai apărării. Reuniunea s-a axat pe măsurile de asigurare a unei mai mari protecții și securități pentru Ucraina.

Aceasta a fost cea de-a treia întâlnire dintre Zelenski și Mark Rutte, de când acesta a preluat mandatul de Secretar General al NATO. Potrivit președintelui, acest lucru demonstrează nivelul ridicat al relațiilor dintre Ucraina și Alianță.

„Ucraina merită într-adevăr să devină cel de-al 33-lea membru al NATO într-o zi şi vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple. De aceea, primul punct al Planului Victoriei este invitarea în NATO. Ucrainenii au demonstrat că sunt capabili să apere valorile comune”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a subliniat că invitarea Ucrainei la Alianţă va întări ţara din punct de vedere diplomatic şi o va aduce mai aproape de o pace reală şi justă.

„Ar fi greşit din punct de vedere politic să lăsaţi Ucraina în afara Alianţei, când, în practică, Ucraina face deja parte din NATO”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Zelenski a mulţumit, de asemenea, partenerilor din NATO care ajută la dezvoltarea producţiei de apărare ucrainene, la reconstruirea infrastructurii critice şi care oferă asistenţă militară.

„Contăm pe disponibilitatea membrilor NATO de a oferi Ucrainei ajutorul financiar deja anunţat, în valoare totală de 40 de miliarde de euro, până la următorul Summit NATO de la Haga”, a menţionat Zelenski.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×