x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: primul grup de 100 de persoane a părăsit combinatul siderurgic de la Mariupol

Zelenski: primul grup de 100 de persoane a părăsit combinatul siderurgic de la Mariupol

01 Mai 2022   •   18:59
Zelenski: primul grup de 100 de persoane a părăsit combinatul siderurgic de la Mariupol
Sursa foto: Hepta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o scurtă declarație duminică după-amiază, pentru a anunța că evacuarea oțelăriei Azovstal din Mariupol este în curs de desfășurare.

Președintele ucrainean a confirmat că primul grup de „aproximativ 100 de persoane" se îndreaptă „spre zona controlată".

Refugiații vor ajunge luni în Zaporojia, a adăugat Zelenski, citat de Mediafax.

„Recunoscători echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează la evacuarea altor civili de la centrală", a precizat Volodimir Zelenski.

ONU și Crucea Roșie confirmă evacuarea de la Mariupol

 Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că duminică este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol. Informația a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al ONU, anunță BBC.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol.

„CICR confirmă că o operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare, în coordonare cu ONU și cu părțile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineața, ora locală. CICR insistă asupra faptului că niciun detaliu nu poate fi împărtășit până când situația nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roșie.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a confirmat, de asemenea, că are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol.

Anterior, Rusia a declarat că grupuri de 25 și 21 de persoane au fost evacuate din zona din apropierea oțelăriei Azovstal, ultima parte a orașului rămasă sub controlul trupelor ucrainene.

Soldații ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit sâmbătă oțelăria.

Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți prinși în complexul industrial.

Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicații în tot orașul, care a fost puternic bombardat în săptămânile de atacuri rusești.

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc „discuții intense" pentru a conveni asupra unei operațiuni de evacuare, după întâlniri cu președintele Zelenski la Kiev și cu președintele Putin la Moscova.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski