x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski: Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării 

Zelenski: Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării 

31 Mar 2022   •   10:00
Zelenski: Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării 
Sursa foto: hepta

Forțele ucrainene se pregătesc pentru noi atacuri ruse în estul țării, în condițiile în care Moscova își consolidează trupele în această zonă după ce a suferit eșecuri în apropierea Kievului, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

Invazia Rusiei, aflată acum în a cincea săptămână, a alungat aproximativ un sfert dintre ucraineni din casele lor și a adus tensiunile dintre Rusia și Occident la cel mai grav punct de la Războiul Rece încoace.

Rezistența dură a forțelor ucrainene a împiedicat Rusia să captureze vreun oraș important, inclusiv Kievul, unde o coloană armată rusă a fost reținută timp de săptămâni. În cadrul discuțiilor de pace din această săptămână de la Istanbul, Rusia a declarat că va reduce operațiunile din apropierea Kievului și a orașului Cernihiv din nordul țării pentru a consolida încrederea.

Dar Ucraina și aliații săi occidentali, inclusiv Statele Unite, au apreciat că promisiunea Rusiei este o manevră menită să îi limiteze pierderile și pentru a pregăti alte atacuri.

Într-un discurs video de dimineață, Zelenski s-a referit la mișcările trupelor rusești care se îndepărtează de Kiev și Cernihiv și a spus că nu este vorba de o retragere, ci mai degrabă de "consecința muncii apărătorilor noștri".

Zelenski a adăugat că Ucraina asistă la "o acumulare de forțe rusești pentru noi lovituri în Donbas și ne pregătim pentru asta".

Regiunea Donbas cuprinde două autoproclamate republici populare pe care Rusia spune că ajută să le elibereze de sub controlul ucrainean.

Liderul Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat miercuri că operațiunile ofensive se intensificau.

Donețk include orașul port asediat Mariupol, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte și bombardamente din timpul războiului și unde aproximativ 170.000 de persoane sunt blocate, cu alimente și apă puține.

Forțele ruse au cucerit jumătate din orașul-port strategic, a declarat miercuri un consilier al lui Zelenski. Ministerul rus al Apărării a declarat că este pregătit să respecte joi o încetare a focului în Mariupol, au relatat agențiile de presă rusești.

Kievul a acuzat Rusia că nu a respectat pe deplin angajamentele anterioare de acest tip. Moscova neagă că ar fi vizat civili.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski