x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziarişti în hotelul iadului

Ziarişti în hotelul iadului

24 Aug 2011   •   21:00
Ziarişti în hotelul iadului

Jurnalistii straini tinuti ostatici de cinci zile in Hotelul Rixos din Tripoli de soldatii loiali colonelului Muammar Gaddafi au fost lasati abia ieri sa plece, a transmis postul de televi­ziune CNN. Toti au primit permisiunea de a ple­ca miercuri dupa-amiaza si deja au parasit hotelul, a precizat CNN. In Hotelul Rixos, de 5 stele, erau tinute ostatice aproximativ 35 de persoane, majoriotatea jurnalisti straini, dar si politicieni si diplomati. Rebelii de-afara s-au luptat cu soldatii lui Gaddafi care pazeau hotelul si de pe acoperis, si din interior, unde patrulau pe holuri cu arme automate AK47, gata sa deschida focul in orice moment asupra oricarui ostatic care ar fi incercat sa fuga.

O mare parte a cladirii ramasese fara curent elecric, iar rezervele de apa se imputinasera, dupa cum a povestit unul dintre ziaristi, corespondent al BBC. Hotelul parea un iad. Se auzeau numai bubuituri, zi si noapte. 'A fost o situatie disperata. S-a agravat in timpul noptii, cand era din ce in ce mai clar ca nimeni nu ar putea parasi hotelul. (...) Ar fi fost imposibil sa treci de garzi, dar tot imposibil si sa afli ce se petrece pe strada, in afara hotelului', a scris reporterul Matthew Chance pe Twitter.

Un alt reporter, de la Associated Press, Dario Lopez-Mills, cu mai mult umor si sange rece, le scria colegilor lui ca hotelul de lux din perioada asediului arata 'ca un spa, dar fara curent electric si aer conditionat, cu lumanari de atmosfera, dar fara farmec si intimitate. In aerul cald se simte miros de praf de pusca amestecat cu transpiratie si un pic de spaima'. Lopez-Mills a mai descris si vizita-surpriza a fiului favorit al lui Gaddafi, Saif, la hotel, chiar dupa ce rebelii spuneau ca l-au ucis. 'A facut o vizita ciudata, radea cu toata gura si facea cu degetele semnul «V» al victoriei si chiar a luat cu el cativa reporteri ca sa faca un tur al orasului, cu masina'. Ieri, insurgentii au anuntat ca ofera o recompensa de 1,7 milioane de dolari pentru capturarea lui Gaddafi viu sau mort.

×
Subiecte în articol: externe