x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua independenței față de URSS, sărbătorită în plin război cu Rusia  

Ziua independenței față de URSS, sărbătorită în plin război cu Rusia  

23 Aug 2022   •   07:30
Ziua independenței față de URSS, sărbătorită în plin război cu Rusia  
Sursa foto: Agerpres

Ucraina va sărbători mâine 31 de ani de independență față de Uniunea Sovietică, pe 24 august împlinindu-se și exact șase luni de la invazia rusă.

De ieri, la Kiev sunt interzise adunările publice, din cauza riscului ridicat de lovituri cu rachete rusești. Interdicția va fi ridicată joi. Din această seară, Harkov intră în stare de asediu. Alarme sonore care indică pericole chimice și nucleare au fost adăugate la sirenele de atac aerian.

„Ocupanții nu și-ar fi putut imagina că, după șase luni de război atât de brutal, ne vom sărbători independența pe pământul nostru și în capitala noastră”, a spus președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în ultimul său discurs. „Majoritatea absolută a poporului nostru nu are nicio îndoială că vom obține victoria Ucrainei”.

Zelenski a avertizat, totodată, că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât” în perioada premergătoare zilei naționale. El a spus că există informații că apărătorii ucraineni capturați în orașul Mariupol vor fi supuși unui proces „absurd”. Dacă acest lucru se va întâmpla, a spus Zelensky, va fi o încălcare a „tuturor acordurilor” și „tuturor regulilor internaționale”, iar orice negociere cu Rusia va deveni imposibilă.

Moscova vrea să vorbească armele

În replică, de la vârful diplomației ruse s-a transmis că este exclusă posibilitatea unei soluții negociate la războiul din Ucraina, iar invazia s-ar putea transforma într-un conflict prelungit.

Într-un interviu pentru Financial Times, Gennady Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la sediul ONU din Geneva, a mai spus că nu va exista o întâlnire directă între președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și liderul rus Vladimir Putin.

Gatilov a susținut că Kievul și Moscova au fost „foarte aproape” de un acord pentru a pune capăt conflictului în aprilie și a acuzat națiunile occidentale că prelungesc conflictul „până la ultimul ucrainean”. El a lăudat însă eforturile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care menține o relație strânsă de lucru cu Putin, pentru că „a încercat tot posibilul” pentru a facilita dialogul dintre Rusia și Ucraina.

Trofee expuse pe străzile Kievului

În loc de paradă militară, concerte și petreceri, la Kiev poate fi văzută o expoziție improvizată de vehicule militare și tancuri rusești distruse. Vehiculele sunt expuse de-a lungul străzilor Khreshchatyk și Maidan Nezalezhnosti, scrie defence-blog.com.

Astfel, în centrul capitalei au fost aduse tancuri T-72/80/90 rusești, vehicule de luptă ale infanteriei BMP-3 și cele mai recente vehicule blindate Linza și Typhoon. Sistemul de rachete sol-aer Pantsir-S1 și vehiculul de război electronic Rtut-BM pot fi, de asemenea, văzute pe străzile Kievului.

 

×