x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zvacnirea lui Rumsfeld - Se incerca o schimbare

Zvacnirea lui Rumsfeld - Se incerca o schimbare

de Irina Cristea    |    04 Dec 2006   •   00:00
Zvacnirea lui Rumsfeld - Se incerca o schimbare

Un ultim raport secret elaborat de Pentagon in perioada cand la conducere se afla Donald Rumsfeld semnala esecul strategiei din Irak si propunea o serie de schimbari.

Un ultim raport secret elaborat de Pentagon in perioada cand la conducere se afla Donald Rumsfeld semnala esecul strategiei din Irak si propunea o serie de schimbari. Potrivit New York Times, documentul era semnat chiar de fostul secretar al Apararii, care a demisionat luna trecuta, dupa alegerile legislative partiale, incheiate cu infrangerea republicanilor.

"In opinia mea, este timpul pentru schimbari majore. In mod clar, ceea ce fac in prezent militarii americani in Irak nu functioneaza suficient de bine sau de repede", suna evaluarea intocmita de Rumsfeld si adresata presedintelui George W. Bush.

Revizuire. Secretarul american al Apararii propunea si cateva alternative la strategia din Irak: reducerea fortelor si bazelor din Irak, precum si revizuirea misiunilor si obiectivelor din aceasta zona. Totusi, documentul nu continea recomandari specifice. O optiune "mai putin stragatoare" era organizarea unei conferinte internationale de tipul celei care a dus la incheierea unui acord de pace in razboiul din Bosnia.






INFO

Caracas - Venezuela alege liderul
Venezuela a votat ieri pentru a-si desemna presedintele, relateaza AFP. Favorit este actualul sef al statului, liderul stangii, antiamericanul Hugo Chavez (52 de ani), prieten al presedintelui cubanez, Fidel Castro. Chavez candideaza pentru un mandat de sase ani si spune ca singurii sai adversari sunt "imperialismul, americanii si lacheii sai".

Chile - Pinochet, in stare critica Fostul dictator chilian Augosto Pinochet a fost supus ieri unei interventii chi-rurgicale la inima, dupa ce fusese internat in stare grava in urma unui atac de cord. Inaintea operatiei, el a primit sfanta impartasanie, fiul sau declarand ca viata lui se afla "in mainile medicilor si ale lui Dumnezeu".

Audiovizual - Se lanseaza France 24
Primul canal de televiziune francez de informatii nonstop destinat audientei mondiale, France 24, se va lansa miercuri, relateaza AFP. Postul nu va fi lansat direct pentru televiziuni, ci in "streaming", pe ecranele computerelor si telefoanelor mobile. Joi vor aparea si primele imagini via cablu sau satelit in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Teheran - Prezidentiale, mai repede
Parlamentul iranian doreste ca urmatoarele alegeri prezidentiale sa se tina cu peste un an mai repede decat erau prevazute. Forul doreste organizarea in 2008, simultan, a legislativelor si prezidentialelor (prevazute pentru 2009). Aceasta ar reduce cu un an si jumatate mandatul actualului lider, Mahmoud Ahmadinejad .

Beirut - Inca o noapte in strada
Protestele simpatizantilor opozitiei din Liban au continuat ieri pentru a treia zi consecutiv, paralizand zona in care se afla sediul Executivului condus de Fouad Siniora. Sute de manifestanti au petrecut noaptea in corturile amplasate in strada. Protestul nu a perturbat insa maratonul prevazut ieri in Beirut, la care au luat startul 20.000 de participanti.
D’ale globalizarii

ALEGERI PE BLOG. Confruntarea electorala din Franta, avandu-i drept protagonisti principali pe socialista Segolene Royal si conservatorul Nicolas Sarkozy, a inflamat spiritele inclusiv in lumea spatiului virtual. Blog-urile au devenit un teren important pentru disputa dintre sustinatorii celor doua tabere, cu jumatate de an inainte de alegerile prezidentiale, informeaza The Telegraph. Internautii se inghesuie sa-si ridiculizeze candidatul pe care nu-l au la inima, iar site-urile si jurnalele online abunda de caricaturi, ironii si comentarii malitioase. Situatia este fara precedent in Franta, unde spatiul virtual nu reprezenta, pana de curand, un instrument electoral.

Sase blog-uri sunt concentrate pe ironizarea lui Segolene Royal, in vreme ce Sarkozy este tinta a 15 astfel de site-uri. Unii internauti sunt invitati sa combata asa-numitul "Virus Segolene" si sa-si testeze nivelul "segocontaminare" sau sa se amuze cu caricaturi infatisand-o pe socialista in ipostaze dominatoare, eventual lovindu-si peste dos colegul de partid si de dormitor, Fran"ois Hollande, liderul socialistilor si tatal celor patru copii ai lui Segolene. Nicolas Sarkoy este tinta a 15 site-uri, printre care "Toti contra lui Sarko", "De la Asterix la Sarkozy" sau "Nicomania". (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: externe