x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Acţiune feministă la MJ; s-a cerut un sistem de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice

Acţiune feministă la MJ; s-a cerut un sistem de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice

08 Mar 2017   •   18:36
Acţiune feministă la MJ; s-a cerut un sistem de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice
Sursa foto: Foto: Diana Oros

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat miercuri în faţa sediului Ministerului Justiţiei, în cadrul unei acţiuni de susţinere a victimelor violenţei domestice, cerând implementarea unui instrument prin care poliţistul ce merge la faţa locului şi vede că există o situaţie de violenţă să aibă posibilitatea aplicării unui ordin imediat de protecţie victimei. 

"Poliţistul vede la faţa locului ce se întâmplă, emite acel ordin imediat, prin care fie agresorul părăseşte casa, fie este luat la secţie şi este reţinut pentru 48 de ore, timp în care femeia are la dispoziţie să meargă în instanţă, să îşi reconfirme acel ordin de protecţie, care să o ţină pe ea în siguranţă", a declarat Carmen Gheorghe, preşedintele Asociaţiei E-Romnja. 

Ea a explicat că, în prezent, în urma unui apel al victimei la 112, poliţistul care se deplasează la faţa locului nu are ce face într-o astfel de situaţie, iar victimei i se aplică ulterior corecţii şi mai mari. 

"Numărul de apeluri într-un an la 112 pe care victimele îl fac este de peste 100.000. Cele care ajung în instanţă sunt undeva la 1.000 - 2.000 de cereri pentru ordin de protecţie. Numărul celor care obţin ordin de protecţie este şi mai mic, undeva la 40% dintre femei", a arătat Carmen Gheorghe. 



Ea spune că, deşi spaţiul politic este de acord că lupta împotriva violenţei asupra femeilor reprezintă o prioritate, totuşi instituţiile abilitate nu îşi asumă implementarea unui sistem eficient în acest sens. 

"Din păcate, în România bătălia împotriva violenţei asupra femeilor nu este câştigată, deşi avem legi - România a ratificat anul trecut Convenţia de la Istanbul - încă nu se întâmplă nimic. Vedem că spaţiul politic este de acord să lupte împotriva violenţei asupra femeilor, însă din păcate nu se întâmplă nimic, iar noi vrem să amintim că de 8 Martie încă luptăm pentru drepturile noastre. Vrem aplicarea ordinului de urgenţă emis de poliţie, care este implementat în alte ţări, iar Ministerul Justiţiei este cel care, din păcate, încă se opune, nu ştim de ce", a mai spus Carmen Gheorghe. 

În cadrul acţiunii s-a cerut, pe lângă ordinul care să fie emis de poliţist imediat după comiterea actului de violenţă, şi continuarea cercetării penale chiar dacă victima violenţei în familie îşi retrage plângerea, precum şi monitorizarea agresorilor prin brăţări electronice. 



"Ministerul Justiţiei trebuie să îşi asume de urgenţă deblocarea proiectului Guvernului pentru armonizarea legislaţiei cu prevederile Convenţiei de la Istanbul. Atâta timp cât pentru Ministerul Justiţiei această problemă nu va fi o prioritate, femeile din România vor continua să fie ucise", a susţinut Carmen Gheorghe. 

Participantele la acţiune au depus în faţa MJ flori de care au fost prinse numele unor femei ucise de parteneri sau rudele lor, numele acestora fiind citite la portavoce. După depunerea florilor, participantele au format un corp comun, care a căzut lent, la pământ, pentru a simboliza sloganul acţiunii - "Cădem una, cădem toate". AGERPRES

×