x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie FACIAS a avut dreptate: DNA a început ancheta în cazul achizițiilor din pandemie

FACIAS a avut dreptate: DNA a început ancheta în cazul achizițiilor din pandemie

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2023   •   18:27
FACIAS a avut dreptate: DNA a început ancheta în cazul achizițiilor din pandemie

Direcția Națională Anticorupție a început acțiunea penală împotriva fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă după sesizările Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului. FACIAS a semnalat DNA achizițiile nejustificate de vaccinuri COVID-19, prejudiciul statului în acest caz fiind de 1 miliard de euro.

FACIAS a fost printre primele organizații care au întrebat și reclamat de ce a fost nevoie ca statul român să achiziționeze atâtea vaccinuri. În condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane, statul a achiziționat 90 de milioane de doze. De ce? Asta a încercat și FACIAS să afle, așa că încă din anul 2022 a depus o plângere penală la DNA pentru a verifica legalitatea aspectelor semnalate. Prejudiciul produs este unul uriaș, peste 1 miliard de euro.

Acțiunile FACIAS la DNA continuă

Pe lângă vaccinuri, FACIAS a mai semnalat și alte probleme către DNA. A fost depusă o plângere penală și pentru posibila săvârșire a unor infracțiuni de corupție cu ocazia achiziționării, în luna mai 2020, de către Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE) a achiziționat cca. 100.000.000 de măști faciale de uz medical din Vietnam, pentru suma de 148.314.000 lei (aprox. 30 milioane USD), care au fost valorificate prin vânzare doar în procent de 5%. În total, toată această „afacere” a costat România 148.314.000 lei.

 

 

×
Subiecte în articol: anchetă prejudiciu pandemie