x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR amână pronunțarea în cazul articolului care interzice condamnaților să fie membri ai Guvernului

CCR amână pronunțarea în cazul articolului care interzice condamnaților să fie membri ai Guvernului

04 Apr 2017   •   16:14
CCR amână pronunțarea în cazul articolului care interzice condamnaților să fie membri ai Guvernului
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Curtea Constituţională a României a amânat marţi pentru 27 aprilie pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului privind articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. 

Potrivit surselor citate, tot marţi plenul CCR a hotărât ca deciziile luate de judecătorii Curţii să fie făcute publice numai prin comunicate de presă. 

În 21 martie, Curtea a amânat pentru 4 aprilie pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului, după ce judecătorii nu au putut să ajungă la o soluţie. Şi pe 7 martie judecătorii CCR au decis amânarea, invocând nevoia de aprofundare a speţei. 

"E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", declara, în martie, preşedintele CCR, Valer Dorneanu. 

Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate. 

Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat". AGERPRES

×