x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Frăţia intereselor în Justiţie. Cei trei mușchetari și Doamne, toți trei!

Frăţia intereselor în Justiţie. Cei trei mușchetari și Doamne, toți trei!

de Dan Constantin    |    07 Apr 2016   •   12:30
Frăţia intereselor în Justiţie. Cei trei mușchetari și Doamne, toți trei!

O fotografie face de multe ori cât o poveste bine scrisă. Atunci când apare un set de imagini semnificative, avem o nuvelă. O telenovelă în cazul nostru, cu trei personaje bine cunoscute în lumea închisă a magistraților, devenite figuri notorii și în afara instanțelor. Cristi Vasilică Dănileț și Camelia Bogdan nu au nevoie de prezentări suplimentare. Vasile Bîcu, judecător la Curtea de Apel București, mai puțin cunoscut, este un element important în ascensiunea și menținerea statutului profesional al “vedetelor” Justiției românești.

Un triunghi de interese și de legături bine definite formează judecătorii Dănileț, Bogdan și Bîcu. Deviza mușchetarilor impusă în universalitate de Dumas-Toți pentru unul, unul pentru toți!- este adoptată de cei trei magistrați și aplicată în momentele lor dificile. Care nu au fost puține într-o carieră totuși scurtă.Ultimele apariții publice ale membrului CSM  Dănileț, conectat cu Bogdan Camelia, judecător la CA București la același microfon la clubul de karaoke, au ca dată de referință 24 martie 2016. Erau în momentele lor de recuperare a moralului după verdictul negativ dat de plenul CSM cererii Cameliei Bogdan de apărare a reputației  profesionale. Votul  fusese zdrobitor, 13-4, deși Bogdan, solicitase verbal recuzarea sau abținerea de la judecarea cazului a 8(opt!) membri aleși ai plenului.


Miza păstrării prestigiului


Dănileț nu era printre recuzați. Firesc, deși, prin prisma legăturii lor, realizate în afara țării, etic era să se abțină. Danileț și Bogdan fac parte din CELLI, o rețea internațională de combatere a corupției din sistemul judiciar  în Estul Europei. CEELI Institut este o organizație neguvernamentală cu sediul la Praga, în strănsă legătură cu Departamentul de Stat al SUA . Dănileț a luat în Statele Unite un certificat de magistrat pregătit în domeniul anticorupției în 2008. Bogdan Camelia a fost și ea inclusă în rețea în 2013, la propunerea Ambasadei SUA, după ce-l condamnase pe Sorin Ovidiu Vântu. Dănileț și Bogdan sunt cei doi magistrați din România care acționează în CELLI cu titlul de Agent of Changes. Integritatea membrilor nu trebuie pusă la îndoială. Una dintre reguli este și Eticheta-conduită ireproșabilă în interiorul și în afara sălii de judecată. Principiile sunt stricte și sancțiunile impun retragerea din CELLI.

Salvatorul Bîcu

Camelia Bogdan a fost asistenta lui Vasile Bîcu la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, unde cei doi au colaborat la Cursul de Drept procesual civil în 2005-2007. Bîcu era atunci suspendat din magistratură pentru fapte de corupție. Revine în magistratură la Curtea de Apel, unde ajunge și Camelia Bogdan în iulie 2014. În 2013, judecătorul Bîcu respinge la Curtea de Apel decizia de suspendare din CSM  a judecătorului Vasilică Dănileț, votată de 1200 magistrați. Dănileț, în 24 martie a.c, își pastrează votul pentru salvarea Cameliei Bogdan. Triunghiul intereselor a funcționat încă o dată. Investiția de sute de mii de euro în specializarea Agenților Schimbării nu este inutilă. EN GARDE!

 

×
Subiecte în articol: Cristi Danilet camelia bogdan