x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie  Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, audiaţi la DNA

 Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, audiaţi la DNA

27 Iul 2017   •   11:35
 Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, audiaţi la DNA

Omul de afaceri Claudiu Florică şi fostul jucător de tenis Dinu Pescariu s-au prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Primul care a ajuns la DNA a fost Claudiu Florică. El a stat doar câteva zeci de minute, iar la ieşire a refuzat să facă declaraţii.

Ulterior, la DNA a venit şi Dinu Pescariu.

Pe 10 aprilie, DNA i-a pus sub acuzare pe Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, reprezentanţi ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În acest dosar mai sunt cercetaţi Ion Adrian Stănescu şi Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, precum şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor.

Conform DNA, faptele au fost comise în contextul în care, în luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislaţiei în vigoare, decât prin organizarea unei licitaţii publice.

"În acest context, inculpaţii Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con-Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă)", susţin procurorii.

În urma înţelegerii avute cu Pescariu şi Florică, Gabriel Sandu a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru "Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". Documentaţia care a stat la baza licitaţiei, respectiv referatul de necesitate şi caietul de sarcini, conţinea condiţii restrictive nejustificate, fiind favorizată în acest mod societatea D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte şi firma Dim Soft SRL.

Conform aceleiaşi surse, la elaborarea, avizarea şi aprobarea documentaţiei de atribuire a contractului finanţat din bani publici, Ion Stănescu, Andrei Săvulescu Andrei şi Gabriel Sandu au încălcat dispoziţiile legale privind achiziţiile publice, precum şi dispoziţii din legislaţia privind controlul intern şi controlul financiar preventiv.

DNA mai susţine că şi Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, s-a implicat în favorizarea D.Con-Net AG, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL în cadrul asocierii de firme care urma să participe şi să câştige licitaţia publică, contribuind şi la stabilirea acelor condiţii restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

Valoarea totală a contractului era de peste 90 de milioane de euro, plăţile fiind efectuate de către minister conform graficului convenit prin contract.

"Furnizorul de licenţe a facturat către SC Dim Soft SRL, membră a asocierii care a câştigat licitaţia, doar 38.786.000 euro reprezentând preţul licenţelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale suma de 90.182.344,76 euro", mai precizează procurorii.

Prejudiciul din dosar se ridică la 51.396.344 de euro, reprezentând diferenţa dintre suma plătită de minister şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: dna Dinu Pescariu claudiu florica