Rețeta succesului clamat de DNA se bazează pe o supralicitare a meritelor prin mediatizarea startului dosarelor și trecerea sub tăcere a rateurilor din munca procurorilor. O strategie de PR simplă are în componență capitolul victimizare. De fiecare dată, criticile sau întrebările incomode sunt considerate atacuri la adresa instituției și sunt reclamate Inspecției Judiciare pentru prelucrare. Mai mult, Codruța Kovesi are acces la orice oră din zi sau din noapte la câteva canale media care au devenit tribune amabile pentru a accepta teoriile conspiraționiste ale vorbitoarei.
Rapoartele anuale de bilanț ale DNA sunt prilejul festiv de a încununa succesele, coafând cifrele în direcția convingerii audienței că lupta anticorupție este „spuma” activității parchetelor. Intrând în lectura proaspătului raport pe 2016 al Ministerului Public, tablou complet al muncii tuturor procurorilor din România, putem face multe comparații pentru o evaluare mai aproape de realitate a meritelor. În Ministerul Public sunt ocupate 2.650 de posturi de procurori, la DNA - 177, la DIICOT - 244, la ÎCCJ - 130, iar la parchetele de pe lângă curți de apel, tribunale și judecătorii - 2.035. DNA reprezintă deci 6,6 la sută din efectivul procurorilor, iar DIICOT 9,2 la sută. Cheltuielile de personal ale DNA reprezintă 13 la sută din cele pe ansamblul Ministerului Public, dublu față de ponderea procurorilor. După datele din raportul citat, ,,costul” unui procuror este de 63.275 de euro în medie pe ansamblul Ministerului Public. Un procuror DNA „costă” dublu, 125.677 de euro, iar un procuror DIICOT, 77.577 de euro.
În 2016 au fost inculpate 54.626 de persoane fizice, iar 4.115 arestate. 809 inculpați au fost achitați definitiv, dintre care 30 au fost arestați preventiv. Calitatea muncii procurorilor anticorupție este analizată comparativ cu a colegilor mai prost plătiți. La rechizitorii mai puține, la mai puțini inculpați, DNA are 134 de achitări definitive (10,54 la sută) față de 69 la DIICOT. În urma dosarelor DNA au fost 879 de inculpați condamnați, cu aproape 10 la sută mai puțin ca în 2015. De reținut că instanțele nu s-au mai pliat pe cererile DNA de condamnări cu închisoare, pronunțând asemenea pedepse doar pentru 343 de inculpați - 39 la sută.