x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie După Rusia, și România ar putea fi condamnată de CEDO pentru violența în cuplu

După Rusia, și România ar putea fi condamnată de CEDO pentru violența în cuplu

de Diana Scarlat    |    16 Dec 2021   •   07:20
După Rusia, și România ar putea fi condamnată de CEDO pentru violența în cuplu

Rusia este obligată, printr-o decizie recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească despăgubiri mai multor victime ale violenței în cuplu. Statisticile violenței „domestice” și istoricul condamnărilor la CEDO arată, însă, că acest caz devine un precedent pentru multe alte condamnări pe care le-ar putea primi România, dar și alte țări, în cazuri similare.

Este vorba de permisivitatea legislației, care și în Europa a devenit o problemă, nu doar în cazul violenței „domestice”, iar victimele pot invoca acum acest aspect, la CEDO, pentru a cere despăgubiri, dacă au fost agresate după ce au depus plângeri la Poliție, arătând că există un agresor periculos de care statul ar trebui să le apere. În același caz din Rusia, a cântărit mult faptul că poliția fusese anunțată de victime, dar nu a luat măsurile necesare pentru a le proteja. Dar același lucru s-a întâmplat deja în România și în alte state, în foarte multe situații. Chiar și urmașii victimelor pot cere despăgubiri la CEDO, dacă se încadrează în termenul legal de depunere a plângerilor.

Condamnarea la CEDO a Rusiei, pentru plata despăgubirilor de sute de mii de euro, a fost dată pentru că Rusia „nu a făcut suficiente eforturi pentru combaterea violenței domestice”, în cazul a patru femei care au sesizat Curtea pentru că au fost victimele atacurilor brutale ale partenerilor de cuplu, după ce deja depuseseră plângeri prealabile la Poliție. Un caz cutremurător este cel al Margaritei Gracheva, al cărei soț a răpit-o și i-a tăiat ambele mâini, în 2007, după ce poliția i-a respins plângerile cu privire la comportamentul său agresiv. În urma deciziei CEDO, aceasta urmează să primească o despăgubire de peste 370.000 de euro din partea Federației Ruse. CEDO cere Moscovei „să modifice urgent” legislația, pentru că e prea permisivă, în cazul violenței în cuplu. Astfel de probleme există în România de foarte mult timp, iar legislația s-a mai modificat în ultimii ani, dar foarte greu, în favoarea victimelor. Alte părți ale noului Cod Penal s-au modificat, însă, în 2014, în favoarea agresorilor. Victimele acestei legislații permisive din România ar putea astfel să aibă câștig de cauză la CEDO, nu doar în cazurile de violență „domestică”, după ce deja există precedentul condamnării Rusiei. România a plătit despăgubiri de peste 44 de milioane de euro în urma condamnărilor la CEDO, în ultimii 5 ani. Sumele au crescut considerabil, de la un an la altul. În 2017, țara noastră a plătit despăgubiri în valoare de 2,64 milioane de euro, iar în primele 3 luni ale acestui an, deja avem de plătit despăgubiri de peste 18 milioane de euro, în urma proceselor pierdute la CEDO. Cea mai importantă sancțiune primită de România din partea CEDO, de la aderarea sa la Uniunea Europeană, a fost în octombrie 2020. Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a peste 15 milioane de euro, pentru că nu a rezolvat situația proprietarilor ale căror case au fost confiscate abuziv de regimul comunist și care, după revoluția din 1989, au fost vândute chiriașilor.

 

Mai multe femei ucise decât soldați în Afganistan

 

Pe timp de pace, în România au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afghanistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Situația violenței în cuplu este foarte gravă în toate statele lumii. Un raport publicat de Comisia Europeană în martie 2021 arată că numărul de acte de violență în cuplu a crescut considerabil în multe dintre statele Uniunii Europene în primăvara anului 2020: cu 32% mai multe în Franța, cu aproape 20% în plus față de raportările din anul precedent în Lituania, iar în România există un raport îngrijorător, publicat de Centrul Filia, pentru anul 2021, care indică aceeași problemă, pe timp de pandemie. Potrivit organizației, aproximativ 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în perioada ianuarie - august 2021. În ultimii 8 ani, aproximativ 426 au fost ucise, de 16 ori mai multe victime pe timp de pace decât numărul total de soldați români uciși în războiul din Afganistan. În aceeași perioadă s-au înregistrat 1.212 apeluri ale victimelor violențelor „domestice” la numărului unic de ajutor 0800.500.333. În urma plângerilor prealabile depuse de victime, au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de restricție, dintre care 2.206 au fost încălcate de către agresori. În multe dintre agresiunile fizice și sexuale, 92% dintre făptuitori au fost bărbați.

 

Suntem pe locul patru la condamnări

 

Pe de altă parte, trebuie luat în calcul și faptul că România are 64 de condamnări la CEDO în 2020, conform raportului anual de activitate pe anul 2020 al Curții, fiind pe locul 4 în Europa, după Rusia, Turcia și Ucraina. În anul 2020, România s-a clasat pe locul 23 la numărul de plângeri şi pe locul 12 la numărul de condamnări pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, raportat la numărul populației, conform celui mai recent raport al Curţii de la Strasbourg. Anul trecut, România a fost condamnată în 64 de cauze din cele 82 soluţionate de Curte, astfel încât ne situămpe locul patru, după Federația Rusă, cu 173 de condamnări (din 185 de cauze soluționate), Turcia cu 85 de condamnări (din 97 de cauze soluționate) și Ucraina cu 82 de condamnări (din 86 de cauze soluționate). Şi în cei trei ani anteriori România a ocupat aceeaşi poziție, după ce până în anul 2016 fusese în mod constant pe locul al treilea. Condamnările României din 2020 au fost cauzate de nerespectarea unor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, între care: nerespectarea dreptului de proprietate – în 13 cauze, încălcarea dreptului părților la un proces echitabil – în 11 cauze, nerespectarea vieții private și de familie – în 10 cauze, aplicarea de către autorități a unui tratament inuman sau degradant – în 9 cauze, lipsa unei investigații efective – în 7 cauze, nerespectarea libertății de exprimare – în 4 cauze, nerespectarea dreptului părții la un remediu efectiv – în 3 cauze. 

 

Curtea a constatat, în special, că autoritățile ruse nu au reușit să stabilească un cadru legal pentru combaterea efectivă a violenței domestice. (...) Curtea recomandă modificări urgente ale legislației și practicii interne pentru a preveni încălcări similare.

 

CEDO

 

Raportat la numărul populaţiei, din cele 47 state europene care au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, România se află pe locul 23 al celor mai reclamate state. Anul trecut, cele mai multe plângeri au venit din Rusia (13.645), Turcia (11.750), Ucraina (10.408), România (7.561), Italia (3.469). 

 

Statisticile arată că 426 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani, iar 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în primele opt luni ale anului 2021. ONG-urile au protestat, acuzând statul român că nu face suficient pentru a le proteja.

×
Subiecte în articol: cedo violenta domestica