x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Felix Bănilă explică de ce a cerut ajutorul americanilor: Nu e vorba de o lipsă de încredere în INML

Felix Bănilă explică de ce a cerut ajutorul americanilor: Nu e vorba de o lipsă de încredere în INML

25 Sep 2019   •   15:37
Felix Bănilă explică de ce a cerut ajutorul americanilor: Nu e vorba de o lipsă de încredere în INML
Sursa foto: Lucian Alecu

Procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat miercuri că s-a apelat la FBI pentru realizarea unei expertize genetice în cazul Caracal, deoarece INML nu este omologat să utilizeze o nouă procedură, care se referă la extragerea ADN mitocondrial.

"S-a dispus înfiinţarea unei comisii rogatorii în SUA pentru a efectua o nouă extragere de ADN printr-o metodă pe care INML nu este omologat să o efectueze, respectiv prin metoda extragerii ADN mitocondrial. Nu este vorba despre o lipsă de încredere în INML, ci datorită faptului că o astfel de procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din SUA permit o astfel de cooperare", a anunţat Bănilă la sediul DIICOT.

Întrebat când va fi primit rezultatul expertizei efectuate de FBI, Bănilă a spus: "Nu pot face estimări, dar vă daţi seama că este de durată. Dacă la noi, unde avem institutul foarte aproape (INML, n.r.), a durat o lună, o lună şi ceva, cu siguranţă un timp de aceeaşi dimensiune. Peste o lună, aşa cred".

În ceea ce priveşte solicitarea către FBI de stabilire a profilului psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, Felix Bănilă a precizat că DIICOT are nevoie de o a doua opinie, pentru "a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului".

DIICOT a solicitat ajutorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN) în cazul Luizei Melencu, dar şi pentru a stabili profilul psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor de la Caracal.

"Prin ordonanţa din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus efectuarea unei cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigaţii (FBI), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici' efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Conform DIICOT, în acest sens au fost puse la dispoziţia Biroului Federal de Investigaţii fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

De asemenea, prin aceeaşi comisie rogatorie, s-a solicitat asistenţă specialiştilor din cadrul FBI în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Gheorghe Dincă.

Monica Georgeta Melencu, mama Luizei, a fost citată joi, pentru a-i fi prelevate probe biologice în vedeera efectuării unei noi expertize genetice. Mama Luizei Melencu a refuzat să-i fie prelevate probe biologice, însă procurorii au obţinut mandat de la instanţă pentru această procedură.

Monica Georgeta Melencu susţine că anchetatorii ar vrea să "planteze" noile probe prelevate de la ea în oasele găsite la lizieră, pentru a închide ancheta.

Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie. De asemenea, el a susţinut că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Felix Bănilă