x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fondatorul Grampet Group, Gruia Stoica a învins statul român, la CEDO

Fondatorul Grampet Group, Gruia Stoica a învins statul român, la CEDO

24 Sep 2019   •   15:43
Fondatorul Grampet Group, Gruia Stoica a învins statul român, la CEDO
Sursa foto: Wavebreakmedia/Getty Images/iStockphoto

Omul de afaceri, Gruia Stoica a invins statul roman. CEDO a constatat conditiile inumane de arest preventiv in care Stoica a fost tinut in dosarul fabricat de DNA.

Astăzi judecatorii Faris Vehabovic (presedinte), Iulia Antoanella Motoc si Peter Paczolay au stabilit ca pur si simplu Romania si-a torturat un cetatean, prin mentinerea in conditii de arest preventiv sub orice critica. Cel care a avut castig de cauza la CEDO este omul de afaceri Gruia Stoica, fondatorul Grampet Group, care include Grup Feroviar Roman (GFR). Este vorba despre prima multinationala a Romaniei, premiata cu mai multe distinctii internationale. Iar victoria lui Stoica la CEDO este cea dintai repurtata de un om de afaceri autohton.

Condițiile inumane din arestul preventiv în care a fost ținut Gruia Stoica au încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura. Articolul precizează că ”Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”. 

Omul de afaceri român a ajuns în arest preventiv după ce intrat în vizorul DNA. Singurul om de afaceri care a construit o multinațională a fost țintit de ancheta DNA după ce Grampet a încercat să cumpere CFR Marfă, companie care a rămas în proprietatea statului. În acest dosar, Grupa Stoica a fost condamnat de ÎCCJ, cu suspendare, la 2 ani și șase luni.

Gruia Stoica a stat în arestul Poliției în perioada 29 ianuarie - 25 februarie, această perioadă fiind vizată de hotărârea CEDO, potrivit Luju.ro. Omul de afaceri a rămas însă în arest până pe 10 mai 2014. 

×
Subiecte în articol: gruia stoica cedo