x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Inspecția Judiciară: Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, trimis în judecată

Inspecția Judiciară: Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, trimis în judecată

de Vali Deaconescu    |    27 Iun 2023   •   12:56
Inspecția Judiciară: Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, trimis în judecată

Fostul șef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a fost trimis în judecată disciplinară în dosarul în care este acuzat că și-a folosit influența pentru a încerca să scape de amendă, după ce a fost oprit în trafic de către polițiștii ieșeni.

Într-un clip video de aproximativ şapte minute, filmat cu un bodycam aflat pe uniforma unui agent de Poliţie, fostul şef al DIICOT apare în timp ce încearcă să îi impresioneze pe cei doi poliţişti care încercau să îl înveţe să semnalizeze. Horodniceanu și-a ieșit din minți, i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va reclama șefilor IPJ Iași.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Inspectorii judiciari au reținut următoarele:

• Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;

• Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar.”, potrivit unui comunicat de presă emis de Inspecția Judiciară.

Daniel Horodniceanu, trimis în judecată disciplinară după scandalul cu polițiștii în trafic. Vicepreședintele riscă excluderea din magistratură

Citește și Fostul procuror șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, implicat într-o afacere imobiliară la un preț halucinant

Viața la țară, povestită de Poliția Rurală: detectivi în lumea lui „știi cine-s io?” și a parangheliilor cu lovituri de șiș

Horodniceanu, șeful secției CSM care a exclus un procuror după o „ciocnire” cu Poliția Rutieră

×