x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ion Rădoi, plasat sub control judiciar. Liderul sindicatului de la metrou, acuzat de șantaj

Ion Rădoi, plasat sub control judiciar. Liderul sindicatului de la metrou, acuzat de șantaj

15 Iul 2021   •   07:47
Ion Rădoi, plasat sub control judiciar. Liderul sindicatului de la metrou, acuzat de șantaj
Sursa foto: Lucian ALecu

Liderul sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, a fost plasat miercuri seara sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de șantaj și de folosirea influenței.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile în cazul lui Ion Rădoi, președinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) și administrator în fapt al Sindomet Servcom, societate deținută de USLM în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de folosire a influenței și șantaj, dar și în cazul unei persoane fizice, administrator al unor firme, acuzat de de complicitate la folosirea influenței.

Conform procurorilor, dosarul are ca obiect investigarea modalității în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2003, Metrorex a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Sindomet Servcom, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale. În realitate, Sindomet a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat, susțin anchetatorii. Aceștia spun că o parte dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societate pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

„În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.

În perioada septembrie 2018 - iulie 2021, Ion Rădoi, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru Sindomet și comercianți din spațiile de la Metrou de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018, mai arată procurorii.

Concret, acesta este acuzat că, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, Ministrul Transporturilor și pe directorul general al Metrorex, să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale ar fi organizat acțiunea de protest din 25 spre 26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă.

De asemenea, Ion Rădoi este acuzat că ar fi coordonat angajații prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui, ar fi cooptat la protest comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat, ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă, să-și întrerupă programul și ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale.

De asemenea, conform procurorilor, liderul sindical „ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor și pe Directorul General al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective”.

Cei doi inculpați nu au voie să părăsească țara, să meargă la sediul USLM și Sindomet și să nu poarte arme. De asemenea, pentru Ion Rădoi procurorii au decis ca acesta „să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa”.

Procurorii DNA au făcut miercuri dimineața mai multe percheziții în București și în județele Prahiva și Ilfov. Potrivit unor surse judiciare sunt vizate, printre altele, sediul Sindicatului Liber din metrou și casa liderului sindical.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ion radoi