x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Justificarea sentinţei în Dosarul Microsoft

Justificarea sentinţei în Dosarul Microsoft

de Dan Constantin    |    02 Iun 2016   •   16:02

Judecătorii Maricela Cobzariu (președinte), Silvia Cerbu şi Leontina Șerban au considerat că se impune a face precizări cu privire la limitele de pedeapsă în interiorul cărora pot fi aplicate sancțiunile penale inculpaților în dosarul nr. 1191/1/2015 (Microsoft).

Aceste precizări sunt cuprinse în redactarea sentinței ,,premergător analizării criteriilor de individualizare judiciară a pedepselor ce se vor aplica inculpaților”.

Sentința ÎCCJ a dispus în 24 martie 2016 condamnarea lui Nicolae Dumitru la 1 an și 6 luni cu suspendare, Gabriel Sandu (2 ani închisoare cu executare), Dorin Cocoș (2 ani închisoare cu executare), Gheorghe Ștefan (3 ani închisoare cu executare) pentru trafic de influență.

Pedepsele decise de instanță au fost comentate în ,,cheia” surprizei pentru blândețea lor, după ce DNA a lansat Dosarul Microsoft ca o mare bombă, cu efect de cutremur pentru clasa politică. Precizările judecătorilor au anticipat aceste reacții și sunt, credem, demne de menționat pentru a înțelege și alte sancțiuni penale la procese de înaltă corupție aflate în curs de dezumflare.

Pedeapsa prevăzută de legea penală pentru infracțiunea de trafic de influență prevede pedeapsa cu închisoare de la 2 la 7 ani. Judecătorii au apreciat că, exceptând pe inculpatul Ștefan Gheorghe, ceilalți beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor prevăzute de lege conform prevederilor OUG nr. 43/2002 care se aplică pentru cei care în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni în competența PNA (acum DNA).

Conform art. 375 Cod Procedură Penală, persoanele care se judecă în procedură simplificată a recunoașterii vinovăției beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Prin aplicarea obligatorie cumulată a reducerii limitelor de pedeapsă se ajunge într-o primă etapă la înjumătățire (minimum 1 an, maximum 3 ani și 6 luni închisoare) și apoi, în etapa doua, prin reducere cu încă o treime pentru procedura simplificată, limitele scad la minimum 8 luni și maximum 2 ani și 4 luni închisoare.

×
Subiecte în articol: Microsoft dosarul microsoft