Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat, luni, că este prematur să spună cum vor proceda procurorii anticorupție după anunțul fostului vicepremier Gabriel Oprea privind demisia din Senat, precizând că, în cazuri similare, s-a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale de la președintele României.
"Este prematur să discutăm despre ce vom face, până când această demisie nu-și va produce efectele. Deocamdată procedura demisiei a fost inițiată prin ceea ce a făcut domnul Oprea astăzi, așteptăm ca demisia să fie citită în plen, să fie publicată, așa cum scrie în lege și așa cum se face și putem vorbi despre efectele ei numai din momentul publicării. În schimb, pot să vă spun că în situații similare s-a cerut aviz de la președinte", a declarat Kovesi la TVR 1.
Întrebată dacă e nevoie de administrarea unor noi probe pentru a se putea cere avizul președintelui, șefa DNA a răspuns că legea nu prevede acest lucru, urmând ca procurorul de caz să aprecieze dacă se impune acest lucru.
Ea a explicat și motivele pentru care acuzația de ucidere din culpă din acest dosar este anchetată de DNA, deși nu este vorba de o faptă de corupție.
"Aș reaminti că această investigație în primă fază a vizat o infracțiune de abuz în serviciu (...) pentru care a fost învinuit la vremea respectivă, noi primind aviz în acest sens. Ulterior, procurorul a mai administrat probe în cauză, a făcut audieri, a dispus mai multe expertize care erau necesare pentru a lămuri cauza sub toate aspectele și a ajuns în punctul în care a constatat că este necesară efectuarea urmăririi penale și pentru ucidere din culpă. Infracțiunea de abuz în serviciu este o infracțiune dată în competența DNA. Ca atare, în acest dosar avem o infracțiune care este de competența DNA, ceea ce înseamnă că orice altă infracțiune (...) în legătură cu aceasta se investighează de către DNA. Acest lucru este prevăzut în lege foarte clar", a precizat șefa DNA.
Ea a adăugat că, deocamdată, nu se poate aprecia dacă administratorul drumului sau firma care executa lucrări pot fi acuzate pentru accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în condițiile în care încă nu s-a putut începe urmărire penală în acest caz.
"Noi, neputând începe direct urmărirea penală, a trebuit să solicităm acest aviz de la Parlament, în momentul în care acest aviz ar fi fost obținut și noi am fi început urmărirea penală, am fi administrat probe atât în acuzare, cât și în apărare. (...) Ce se întâmplă cu această acuzație până la finalul urmăririi penale, rămâne de văzut, pentru că este o etapă intermediară. Abia când vom finaliza dosarul, abia când vom administra toate probele în acuzare și în apărare, inclusiv cele propuse de persoanele care sunt suspecte în dosar (...), abia atunci vom ști exact care este finalitatea într-un dosar și abia atunci vom putea stabili culpa tuturor celor implicați în dosar. (...) Deci, este prematur să vorbim despre răspunderea unei persoane sau a unei persoane, până nu este finalizată urmărirea penală", a mai spus Laura Codruța Kovesi.
Demisia din Parlament a fostului vicepremier Gabriel Oprea, începând cu data de 1 octombrie, a fost înregistrată luni la Senat.
Senatorii au votat pe 19 septembrie împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.