x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Negulescu-Portocală, martor în acuzarea şefilor lui

Negulescu-Portocală, martor în acuzarea şefilor lui

de Dan Constantin    |    29 Mar 2018   •   09:50
Negulescu-Portocală, martor în acuzarea şefilor lui

Toate drumurile duc la „Portocală”! Uriașul scandal din ,,unitatea de elită” a DNA începe să aibă și urmări penale. Fostul procuror Negulescu este cercetat de Parchetul General în urma unor plângeri pentru cercetări abuzive și represiune nedreaptă, dar, surpriză, audiat și la DNA! Prăbușirea dosarului Cosma la Înalta Curte de Casație și Justiție este doar primul din seria ,,paradelilor” de la Ploiești servite publicului ca acțiuni de mare corupție în care probele au fost contrafăcute, falsificate sau obținute sub presiune. Metodele ,,brevetate” de Negulescu și susținute de șefii lui – Onea, zis Lucică, și Kovesi - se află acum sub anchete ale Inspecției Judiciare și ale altor procurori.

O știre-bombă ,,cădea” în spațiul public exact acum doi ani. În 23 martie 2016, erau reținuți șefii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și șefi ai poliției din Prahova. ,,A început încătușarea elitei prahovene”, titra cu satisfacție un ziarist mereu informat pe surse. Înalta Curte de Casație și Justiție accepta imediat cererile făcute de DNA Ploiești pentru arestarea procurorului-șef Liviu Tudose, a adjunctului său, Aurelian Mihăilă , a lui Viorel Dosaru, subsecretar de stat în MAI, fost șef al IPJ Prahova, și a lui Constantin Ispas, fost șef al DGA Prahova.Vârful dosarului era Sebastian Ghiță, a cărui cerere de urmărire penală este trimisă Parlamentului. Acuzațiile erau împinse și către Victor Ponta.

Negulescu, prezentat ca victimă

 Un dosar-mamut, cu 35 de martori direcți sau protejați, cinci denunțători, era prezentat atunci ca o ,,capodoperă” a „unității de elită”, iar Negulescu, artizanul cercetărilor, cunoștea momentul lui de glorie. Nu devenise ,,Portocală” și avea în dosar calitatea de martor al acuzării, susținând că foștii lui șefi de la Parchetul CA Ploiești i-au perturbat investigațiile care vizau afaceri și conexiuni ale grupului Cosma-Ghiță. Dosarul a avut un traseu contorsionat. Delațiunile lui Negulescu nu erau probate solid, declarațiile se băteau cap în cap, așa încât Papici a clasat dosarul în 2014. Negulescu fusese între timp transferat însă pentru ,,merite deosebite” în DNA și-și convinge noii șefi să reîncălzească dosarul, care este redeschis după un recurs la ÎCCJ în februarie 2016. Sunt 13 persoane urmărite penal: polițiști din structurile de comandă ale DGA, BCCO, Investigații criminale, procurori DIICOT și de la CA Ploiești, șefi ai Finanțelor Publice și ANAF. Practic, în primăvara anului 2016, toate instituțiile de forță din poliție și parchetele din Prahova, în afară de DNA, erau ,,anaesteziate” de acțiunile conduse de Onea și Negulescu, raportate la centru Codruței Kovesi și susținute de SRI Prahova. Propagandiștii statului paralel prezintă pe larg meritele lui Negulescu, un fel de Catani de Prahova, aflat în luptă cu mafioții din Republica de la Ploiești.

Plângeri în serie și achitări în justiție

Principalul denunțător folosit în multe dosare, Răzvan Alexe, dar și Vlad Cosma, au reușit să dea peste cap dosarele ajunse în instanțe. Alexe își retrage declarațiile date procurorilor și afirmă că a fost pus sub acuzare la rândul lui cu probe false sau obținute sub presiune de la persoane aflate în arest. Înregistrările lui Vlad Cosma și plângerile făcute de sora lui, Andreea Cosma, sunt cercetate de Parchetul General și de Inspecția Judiciară. La fel, foștii șefi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au depus plângeri penale pentru cercetări abuzive și represiune nedreaptă. Fosta șefă a Autorității Electorale susține că a fost abuzată de procurorii cu deviații sexuale din DNA Ploiești. Romeo Florin, fost vicepreședinte ANAF, acuzat de unitatea de elită, a fost declarat nevinovat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarele de la Ploiești ale DNA se dărâmă ca un castel de cărți de joc. Un ziarist din Ploiești, prieten și portavoce a „Portocalei” stricate, este chemat la audieri. Zeci de oameni terfeliți de prietenii cătușelor au suferit însă cumplit, și-au pierdut funcțiile, au fost paradiți de „unitatea de elită”.

×