x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în închisoare. Cererea de liberare condițonată a fost respinsă

Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în închisoare. Cererea de liberare condițonată a fost respinsă

23 Iul 2021   •   14:05
Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în închisoare. Cererea de liberare condițonată a fost respinsă

Tribunalul Constanţa a respins cererea privind liberarea condiţionată din închisoare a omului de afaceri Ioan Niculae. Acesta execută o pedeapsă de cinci an, în dosarul Interagro, la Penitenciarul Poarta Albă.

Judecătoria Mangalia a acceptat cererea dar Tribunalul Constanța a admis contestația DNA. Ion Niculae are dreptul să înainteze o nouă cerere de liberare la sfârşitul lunii octombrie 2021.

"În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit. a Cod procedură penală în ref. la art. 587 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de PICCJ - DNA - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 1114 din data de 12.05.2021 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr. 3212/256/2021. Desfiinţează hotărârea atacată şi soluţionând cauza dispune: în temeiul art. 587 Cod procedură penală rap. la art. 59, al. 1 şi al. 2 C.P. din 1968, respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Constanţa - Poarta Albă privind pe condamnatul Niculae Ioan. Stabileşte termen de reiterare a propunerii după data de 23.10.2021. Definitivă", arată instanța.

Proprietarul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat definitiv, pe 18 februarie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În acelaşi dosar, a fost achitat pentru trafic de influență Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila.

Totodată, Nicoleta Mariana Toncea, soţia lui Ioan Niculae, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.

Viorel Bărac, director general al Interagro, a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Interagro SA a trebuit să plătească o amendă penală de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amendă penală de 250.000 lei și s-a dispus dizolvarea judiciară.

Instanța a dispus confiscarea sumei de 3.543.833 de lei de la Ioan Niculae, Viorel Bărac şi Nicoleta Toncea şi de la societăţile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment.

Prejudiciul creat ANAF, în sumă de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.

În perioada august 2008 - martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Astfel au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora nu s-au plătit taxele şi impozitele către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale pentru SC Interagro SA.

''Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela de a externaliza veniturile firmei 'mamă' (Interago SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare)'', arată DNA.

A fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt, divizia de vinificaţie a grupului Interagro, prin majorarea capitalului social cu aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice care îşi desfăşoară activitatea în Cipru și era controlată de Ioan Niculae. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul şi a transferat banii către Libarom Agri SRL.

''Inculpaţii au beneficiat şi de ajutorul preşedintelui SC Interagro SRL, Toncea Nicoleta Mariana, care, din dispoziţia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC Libarom Agri SRL şi de reintroducerea sumelor de bani 'spălate' în circuitul civil. Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de inculpatul Ioan Niculae, a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei'', transmite DNA.

Între ianuarie - martie 2009, Ioan Niculae a corupt omul de afaceri liibanezSaid Baaklini şi o altă persoană pentru a promova o HG privind acordarea de facilități fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, care ar fi adus beneficii de 600 milioane euro pentru Interagro. Aceste activități au fost desfășurate de Niculae cu ajutorul lui Gheorghe Bunea Stancu.

''Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de infringement, pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct, cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat - 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii). În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de SC Interagro SRL în judeţele din jurul Brăilei'', scrie DNA. 

×
Subiecte în articol: ion niculae