x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, apreciază implicarea anchetatorilor români în investigarea crimelor contra umanității legate de atacul Rusiei

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, apreciază implicarea anchetatorilor români în investigarea crimelor contra umanității legate de atacul Rusiei

de Redacția Jurnalul    |    03 Iul 2024   •   16:37
Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, apreciază implicarea anchetatorilor români în investigarea crimelor contra umanității legate de atacul Rusiei
Sursa foto: Captura video

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a lăudat eforturile procurorilor români care au inițiat investigații privind infracțiunile contra umanității comise în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul marcării unui an de la lansarea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA).

„România este un partener important pentru noi, lucru demonstrat prin contribuțiile valoroase transmise prin Core International Crimes Evidence Database (CICED), cu probe administrate în ancheta deschisă în această țară", a declarat Kostin, citat de PICCJ într-un comunicat.

ICPA, lansat de Eurojust în urmă cu un an, oferă o platformă de coordonare judiciară pentru sprijinirea investigațiilor naționale privind crima de agresiune în legătură cu războiul din Ucraina. De la lansarea sa, ICPA a făcut progrese semnificative în elaborarea unei strategii comune de investigare și urmărire penală a acestor crime, selectând și coordonând dovezi relevante la nivel național.

"Rusia trebuie trasă la răspundere pentru războiul său de agresiune. ICPA asigură colectarea și păstrarea probelor necesare pentru urmărirea penală a responsabililor, conform standardelor internaționale," a subliniat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Președintele Eurojust, Ladislav Hamran, a remarcat că ICPA a devenit o piatră de temelie a responsabilității internaționale la un an de la înființare. Eurojust și-a reiterat angajamentul de a sprijini ICPA în lupta împotriva impunității, considerând esențială interzicerea utilizării forței în ordinea internațională modernă.

Procurorii ICPA, din diverse țări, au colaborat în mod regulat la Eurojust, beneficiind de suport tehnic, logistic și financiar, facilitând schimbul rapid și eficient de informații și probe, precum și coordonarea unei strategii comune de investigare și urmărire penală. Natura multinațională a centrului a permis utilizarea expertizei diverselor autorități naționale implicate.

ICPA a depus eforturi considerabile în consolidarea capacităților și expertizei sale, invitând experți juridici și practicieni pentru a contribui la activitatea centrului. Colectarea, conservarea și analiza probelor au fost priorități majore, în pofida dificultăților de identificare și colectare a probelor aflate în Federația Rusă. Până în prezent, 14 țări au prezentat dovezi în peste 2.000 de dosare la baza de date CICED.

Pentru a demonstra amploarea și natura sistemică a crimelor Rusiei în Ucraina, Eurojust continuă să încurajeze autoritățile naționale să transmită dovezi către CICED, sprijinind astfel eforturile de responsabilizare colectivă. CICED și ICPA fac parte din structura de sprijin pe care Eurojust o oferă echipei comune de anchetă (JIT) pentru presupusele crime internaționale comise în Ucraina.

În ultimul an, activitatea ICPA a fost esențială pentru consolidarea anchetelor naționale privind crima de agresiune în Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. ICPA asigură documentarea corespunzătoare a crimelor și conservarea probelor cruciale pentru viitoarele urmăriri penale, indiferent de jurisdicția în fața căreia vor fi inițiate procedurile. Probele sunt traduse în ucraineană și engleză pentru a putea fi utilizate în diferite jurisdicții.

×