x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prună despre modificarea Codului Penal: E datoria mea de ministru să dau sistemului judiciar un singur text

Prună despre modificarea Codului Penal: E datoria mea de ministru să dau sistemului judiciar un singur text

26 Mai 2016   •   10:10

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că este datoria ei să ofere sistemului judiciar un Cod penal şi un Cod de procedură penală stabile, iar prevederile ordonanţei de urgenţă au fost discutate şi în CSM şi cu parlamentarii.

"Pentru absolut fiecare modificare, pentru fiecare text care este acolo, în ordonanţă, a existat încă de acum un an şi jumătate - doi ani, de când s-au depus toate aceste texte la Parlament, avizul CSM. Niciun text nu a fost unul care să nu fi fost discutat înainte. (...) Eu am constatat că în şase luni de mandat nu am putut avansa pe această agendă şi am spus că este datoria mea de ministru să dau sistemului judiciar un singur text care, sigur, este într-o ordonanţă de urgenţă", a afirmat Raluca Prună, la CSM.

Întrebată de ce a considerat că este nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor, Raluca Prună a arătat că aceasta era singura modalitate prin care se putea rezolva o instabilitate a sistemului judiciar.

"De ce ordonanţă? Pentru că au fost numeroase texte ale Curţii Constituţionale, (...) care a declarat neconstituţionale unele prevederi din Codul de procedură penală şi avem un termen de 45 de zile (...) de punere în acord şi noi eram mult peste cele 45 de zile. Toate aceste texte au fost discutate şi în Parlament, trecuseră de Senat şi pentru că nu înaintam, pe de o parte, şi pentru că pe de altă parte tot sistemul judiciar se plânge de instabilitate legislativă, ne-am spus că a aduce totul într-o ordonanţă şi a avea un text, (...) ne-am spus că este modalitatea prin care putem rezolva această instabilitate", a arătat Prună.

Ea a amintit că au mai existat ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului de procedură penală, însă nu doreşte "să intre în concurenţă" cu cei care au făcut aşa ceva înainte.

"N-am mai spus-o public, dar o spun acum: au mai existat ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului de procedură penală. El a intrat în vigoare pe 1 februarie 2014 şi prima ordonanţă de urgenţă a fost pe 3 februarie 2014, deci la două zile. Şi au urmat şi altele, (...) există o lungă listă de asemenea ordonanţe", a explicat Prună.

Executivul a adoptat în şedinţa din 18 mai ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Sursa: AGERPRES

×