x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Raluca Prună: Nu vom rezolva condiţiile din penitenciare graţiind acum persoane

Raluca Prună: Nu vom rezolva condiţiile din penitenciare graţiind acum persoane

13 Iul 2016   •   21:55
Raluca Prună: Nu vom rezolva condiţiile din penitenciare graţiind acum persoane

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat miercuri că adoptarea unei soluţii de graţiere nu va rezolva problema condiţiilor de detenţie din penitenciare, subliniind că este nevoie de o consultare largă a publicului pe această temă.

"Noi trebuie să analizăm ce anume presupune o graţiere şi acest lucru nu se va face în două săptămâni. Noi nu vom rezolva condiţiile din penitenciare graţiind acum persoane. Să presupunem că am graţia, au graţiat şi alte state înaintea noastră şi statistica ne arată că aceasta nu este o soluţie. Noi trebuie să se asigurăm că, indiferent cine va veni după graţiere în penitenciar, va putea să îşi execute pedeapsa în condiţii demne. Obligaţia mea ca ministru este să mă asigur că umblăm, de exemplu, la norma de hrană, care este ca valoare foarte mică, trebuie să ne asigurăm că accesul la asistenţa medicală este asigurată, trebuie să ne îngrijim de faptul ca cei aflaţi în detenţie să poată munci, trebuie să vorbim de multe alte chestiuni care nu presupun o graţiere", a spus Raluca Prună, la TVR.

Ministrul Justiţiei a opinat că o graţiere nu va reduce infracţionalitatea din România, adăugând că există alte mijloace de a rezolva problema condiţiilor din penitenciare.

"Să spunem că golim mâine penitenciarele. Nu se va mai întâmpla să mai avem infracţionalitate în România? Eu cred că da. Şi întrebarea este ce facem cu cei care vor intra după. Ceea ce vreau să propun, fără să anticipez absolut nicio soluţie, făcând o consultare largă a publicului, este că trebuie să ne asigurăm că în penitenciarele din România avem condiţii demne indiferent de cine, cum intră în penitenciar în executarea unei pedepse decise de un judecător. Îmi menţin opinia că, înainte de a ajunge la graţiere, există alte mijloace care pot rezolva problema condiţiilor de demnitate în executarea pedepselor", a mai spus Raluca Prună.

Sursa: AGERPRES

×