x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin a fost reținut

Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin a fost reținut

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   10:20
Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin a fost reținut

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara anunță că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu dată de 4 iunie 2024, față de patru persoane implicate în dosarul de trafic de migranți.

„A fost dispusă măsura reținerii față de MITRUȘ VALI, șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de HUNIADI ANDREI-CĂTĂLIN, ONCICĂ CRISTIAN-ARTHUR, funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, și P.C.S., administrator al unei societăți comerciale”, au anunțat anchetatorii.

În sarcina celor patru inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea.

Anchetatorii au mai arătat că „se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări al Județului Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute, atât în legislația primară pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României”.

„Concret, în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan). După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, au precizat anchetatorii.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. Miercuri, inculpatul Mitruș Vali urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sef birou imigrari caraş severin