x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie SIIJ ar putea fi desființată până la vară, în sesiune parlamentară extraordinară

SIIJ ar putea fi desființată până la vară, în sesiune parlamentară extraordinară

09 Iun 2021   •   11:50
SIIJ ar putea fi desființată până la vară, în sesiune parlamentară extraordinară

Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, la vară, dacă va fi nevoie, strict pentru desființarea Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIF), declară președintele Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL).

„Până la sfârșitul acestei sesiuni, dacă și Comisia de la Veneția ne va putea transmite până la sfârșitul lunii iunie un aviz preliminar la solicitarea transmisă de ministrul Justiției. Imediat ce vom primi această opinie a Comisiei de la Veneția, care este programată de drept în sesiunea din prima parte a lunii iulie. Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, strict pentru adoptarea acestei legi, nu există nici un impediment”, declară la RFI Iuliana Scântei, întrebată când estimează că va fi desființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Ea afirmă că Senatul și-a asumat prin Comisia Juridică, prin parlamentarii coaliției, să remedieze forma adoptată de Camera Deputaților, pentru a o aduce la forma înaintată de Guvern.

Scântei apreciază că raportul MCV, publicat de Comisia Europeană, „este un raport, fără să fim exagerat de optimiști, este un raport al progreselor realizate în aceste prime șase luni de guvernare și de prezență a coaliției parlamentare în noul Parlament, după alegerile din decembrie.

„Comisia a punctat toate proiectele care s-au finalizat și nu au fost criticate și nu au generat alte recomandări, așa cum s-a întâmplat în legislatura anterioară. (...) Procesul de modificare, de distrugere, practic, a normelor care ofereau o funcționare a unui stat de drept consolidat în România, pe durata guvernărilor PSD a fost și acela unul de durată. PSD deținea toată puterea și a reușit într-un an de zile, practic, să aducă în vigoare toate modificările toxice (...). Ceea ce a punctat CE de data aceasta a fost faptul că durata este legată de dialog. Noi nu mai facem acum niște modificări de corectare legislativă doar în mod unilateral și doar din perspectiva exclusiv a politicienilor. Atât ministrul justiției, cât și în Parlament, au inițiat consultări ample cu societatea civilă, dar mai ales cu reprezentanții sistemului judiciar (...), lucru care nu s-a întâmplat în guvernările PSD. Vă amintesc cum s-a purtat acest dialog trunchiat în cadrul comisiei Iordache. Ne dorim să corectăm, acest lucru necesită timp, dar necesită și dialog (...). Sper ca până la sfârșitul anului, așa cum coaliția și-a asumat de altfel prin programul de guvernare, să le finalizăm și acest pachet pe legile justiției să treacă de votul final al Parlamentului”, conchide Scântei.

Magistrații Curții Constituționale a României au stabilit, marți, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este constituțională.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: siij