x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Simu, influenţă până la un preşedinte al Franţei

Simu, influenţă până la un preşedinte al Franţei

de Dan Constantin    |    04 Aug 2016   •   08:23
Simu, influenţă până la un preşedinte al Franţei
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Rechizitoriul din dosarul ANRP care privește retrocedarea unui teren de 25 de hectare din Constanța are multe personaje din ,,lumea bună” a pungașilor de lux care au folosit mecanismul despăgubirilor pentru spolierea bugetului. Un oficial ANRP estimează la 1 miliard de euro hemoragia produsă de mafia retrocedărilor, compusă din cumpărători de drepturi litigioase, funcționari de rang înalt, evaluatori, politicieni de vârf, avocați, notari, primari. Dosarul la care ne vom referi radiografiază infracțiunile imputate lui Horia Simu, care a ,,convins” ANRP să-i ,,doneze” peste 7,8 milioane de euro, din care 5,2 milioane de euro au fost transferaţi în străinătate și spălați în investiţiile imobiliare ale familiei pe Coasta de Azur. Girantul de drept al proprietăților, acum puse sub sechestru, este nepotul fostului președinte al Franței, Valerie d'Estaing .

Povestea urmărită de procurorii DNA începe în 2009, când Horia Simu și Adrian Thiess cumpără cu 700.000 de euro drepturile litigioase ale terenului de 25 de hectare din zona extravilană a Constanței. Cele 150 de pagini ale rechizitoriului pun sub anonimat denunțătorii și martorii, dar documente anterioare trimiterii în judecată (iulie 2016) a ,,lotului” de 10 inculpați ne permit să refacem tabloul acțiunii și mai ales al destinației banilor. Cercul ,,avizaților” care știau mersul lucrurilor la ANRP negociază la sânge procentele din drepturile litigioase. Simu oferă 25% din despăgubire celor care pun umărul la avizarea favorabilă a cererii de retro-cedare. Cercul este format din Birișiu, Moldoveanu, Sterian, Nicolae, Surdu și Cocoș. Între ei se împarte, în 2011, o primă tranșă de 3,59 milioane de lei din ,,bursa” negociată la o cârciumă de lângă Grădina Icoanei. Birișiu ia banii, pentru că a acceptat să fie paravan în acte, Moldovan, șeful comunităţii de informații de la Cotroceni, 30%, pentru că a obținut sprijinul Crinuței Dumi-trean, iar Sterian, 45%, pentru mijlocirea legăturii cu șefa ANRP.

 

400.000 de euro pentru Crinuța Dumitrean puși în pungă de cadou

Crinuța Dumitrean și-a negociat și ea ,,drepturile”, cerând, conform procu-rorilor, 400.000 de euro. I-a primit la 2 august 2011 într-o zonă securizată – în biroul șefului RAAPPS. Banii erau oferiți într-o pungă cadou! Aurel Nicolae lua și el 40.000 de euro, iar Dorin Cocoș și Gabriel Surdu, gazda pentru primirea mitei, câte 419.000 de euro. Sumele respective erau din tranșa de acțiuni Proprietatea, valorificate pe piața bursieră la 30 iunie 2011 și transformate în 1,278 milioane de euro la 1 iulie 2011. Operațiunile sunt descrise în rechizitoriu potrivit denunțurilor făcute, practic, de toți parti-cipanții la afacerea ilegală. Cel mai puțin a primit evaluatorul Dima Alin Horațiu – 5.000 de euro, care a umflat de 8-10 ori prețul terenurilor din Constanța. Pe baza supraevaluării, Simu și-a luat partea leului – 28 de milioane de lei. Urmează capitolul cel mai spumos al hoției puse în sarcina lui Simu Horia: transferuri bancare și investiții în imobiliare la Saint Tropez, prin intermediul firmei la care este acționar împreună cu soția, Raluca Simu..

 

Spălare de bani pe Coasta de Azur sub umbrela lui Charles Giscard d'Estaing

Terenurile pline de ciulini de la marginea Constanței, transformate în sume uriașe cu semnătura Crinuței Dumitrean, devin mina de aur din care familia Simu își extrage proprietăți de lux în zona cea mai exclusivistă a Coastei de Azur. 28 de milioane de lei obtinuți din vânzarea acțiunilor din despăgubiri sunt plimbați prin firmele lui Simu și extrași sub forma unor împru-muturi fictive. 3,240 milioane de euro sunt apoi transferaţi din contul deschis de Rosintaly Management (firma lui Simu din Cipru) la HSBC Elveția, pentru cumpărarea unei vile în Rama-tuelle, Saint Tropez. Data tranzacției: 30 iunie 2011. Plaja Pampelonne este cea mai scumpă pentru rezi-dențe, aici fiind proprietățile și restaurantele de fițe la care vin vedetele mondiale. Investiția este trecută pe firma SCI Allegra, cu doi acționari: soții Simu. Firma are ca obiect tranzacții imobiliare și acțiuni conexe. Potrivit datelor publice existente, Allegra, resi-dence de Pampelonne- 83 350 Ramatuelle are un capital de 10.000 de euro și nu figurează cu angajați sau bilan-țuri contabile, având un singur activ. Este înregistrată la 30 iulie 2011, activul înregis-trat la 13 iulie 2011. Societatea Allegra este reprezentată de Charles Giscard d'Estaing, nepot al fostului președinte al Franței. Numele reprezentantului sună bine, dar arhivele judiciare îl descoperă cu două condamnări date de Curtea de Apel din Lyon pentru evaziune fiscală agravantă. Procesul din 1995 a fost un mare scandal, în care apare și Tapie. În 2013, nepotul ex-președintelui este citat de presa franceză în contextul unui scandal de evaziune cu fonduri ascunse în Elveția. Vila din Saint Tropez este ipotecată pentru un împrumut de 3,2 milioane de euro folosit pentru o nouă achiziție, în același perimetru select, tranzacție făcută la 5 iunie 2014. Acum ambele vile se află sub sechestru.

Supărare la DNA pe cârca SIE

Codruța Kovesi a criticat SIE pentru că nu a descâlcit afacerile lui Simu din Franța. Nu vrem să știm ce scandal extern ar fi izbucnit dacă SIE se apuca să-l spioneze pe un membru al familiei Giscard d’Estaign, girantul juridic al soților Simu! Informațiile noastre sunt din surse deschise, așa că nu era mare lucru pentru procurorii DNA să afle secretele știute de mulți pe Coasta de Azur. Pentru noi rămâne un mare mister cum au ieșit de sub acuzare în acest dosar Daniel Moldovan și echipa de traficanți de influență care au lucrat pentru escrocheria Simu.

×