x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un tractor seamănă furtună între Înalta Curte și Curtea Constituțională

Un tractor seamănă furtună între Înalta Curte și Curtea Constituțională

de Adrian Stoica    |    13 Apr 2017   •   09:30
Un tractor seamănă furtună între Înalta Curte și Curtea Constituțională
Sursa foto: Fyletto/Getty Images/iStockphoto

Conducerea tractoarelor pe drumurile publice a devenit temă de dispută între judecătorii Curţii Constituţionale şi cei ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După ce primii au decis că pentru a te aşeza la volanul unui tractor ai nevoie de carnet de conducere, cei de la ÎCCJ au apreciat ieri, la solicitarea magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara, că tractorul nu este asimilat autovehiculului şi, în consecinţă, conducerea lui nu necesită carnet de şofer.

 

Curtea Constituțională a decis recent că cei care conduc pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier şi nu posedă permis de conducere, prezintă pericol social ridicat. În urma acestui verdict, Parlamentul ar fi fost obligat să modifice legislație în vigoare, astfel încât condusul tractoarelor pe drumurile publice să fie făcută de persoane care dețin cel puțin un permis de conducere, el putând fi și pentru categoria B. În prezent „vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule”, iar conducerea lor fără carnet nu era incriminată de Codul Penal. Situaţia s-a schimbat radical ieri, când un complet de magistraţii de la ÎCCJ a decis exact pe dos. Astfel, “conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu este infracţiune, deoarece un tractor nu este asimilat autovehiculului”. Instanţa supremă a fost sesizată de curtea de apel timişoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 şi art.335 alin.1 din Codul Penal. Magistraţii de la curtea de apel timişoara au solicitat instanţei supreme pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept cu următorul enunţ: "în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute de art.334 alin. 1 din codul penal, respectiv art. 335 alin.1 din codul penal".



ÎCCJ a decis că nu constituie infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere pentru că fapta nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din codul penal.

 

Pentru că magistraţii CC şi cei ai ÎCCJ au opinii diametral opuse, s-ar putea ajunge în situaţia de a seapeleza la procedura „recurs în interesul legii”

×