x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Un important baraj de pe râul Nipru a fost distrus. Peninsula Crimeea și centrala nucleară Zaporojie ar putea rămâne fără apă

Un important baraj de pe râul Nipru a fost distrus. Peninsula Crimeea și centrala nucleară Zaporojie ar putea rămâne fără apă

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2023   •   13:45
Un important baraj de pe râul Nipru a fost distrus. Peninsula Crimeea și centrala nucleară Zaporojie ar putea rămâne fără apă
Sursa foto: Hepta

Un baraj de pe râul Nipru a fost aruncat în aer, inundând o parte din linia frontului aflată în sudul Ucrainei. Acesta alimenta cu apă peninsula Crimeea și centrala nucleară de la Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul, într-o „crimă de război” deliberată. Oficialii instalați de Rusia au oferit mărturii contradictorii, unii dând vina pe bombardamentele ucrainene, iar alții spunând că barajul s-a rupt de la sine.

Barajul Nova Kakhovka alimenta cu apă Crimeea și centrala nucleară Zaporojie, ambele aflate sub control rusesc. Vastul rezervor din spatele acestuia este una dintre principalele caracteristici geografice din sudul Ucrainei, cu o lungime de 240 km și o lățime de până la 23 km. În câmpia de dedesubt se află o mare parte din zona rurală.

Distrugerea barajului creează un nou dezastru umanitar în centrul zonei de război și transformă liniile de front chiar în momentul în care Ucraina a declanșat o contraofensivă pentru a alunga trupele rusești de pe teritoriul său.

Rusia controlează barajul încă de la începutul războiului, deși forțele ucrainene au recucerit partea de nord a râului, în 2022. Ambele părți se acuză de mult timp că intenționează să îl distrugă.

"Teroriștii ruși. Distrugerea barajului centralei hidroelectrice Kakhovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că aceștia trebuie expulzați din fiecare colț de pământ ucrainean", a scris președintele Volodimir Zelenski pe Telegram, potrivit Reuters.

"Rușii au efectuat o detonare internă a structurilor barajului. Aproximativ 80 de așezări se află în zona inundată", a precizat Zelenski.

De cealaltă parte, guvernatorul pro-rus al regiunii ucrainene Herson, a acuzat Kievul că a lovit barajul cu rachete pentru a distrage atenția de la ceea ce el a spus că sunt eșecurile contraofensivei ucrainene din est. Alți oficiali ipro-ruși au declarat că barajul s-a rupt singur din cauza unor daune anterioare.

Totodată, forțele ruse nu aveau motive să arunce podul în aer deoarece acesta alimenta cu apă Crimeea și centrala nucleară de la Zaporojie, aflate sub controlul Moscovei.

Deocamdantă, niciuna dintre părți nu a oferit dovezi imediate care să dovedească cine e vinovat.

Rezervorul de deasupra barajului alimentează cu apă dulce suprafețe uriașe de terenuri agricole, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. De asemenea, furnizează apă pentru cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată pe teritoriul deținut de Rusia pe malul sudic. 

Organismul de supraveghere nucleară al ONU spune, pe Twitter că monitorizează îndeaproape situația, dar că nu există "niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală".

Corporația rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a declarat, de asemenea, că ruperea barajului nu reprezintă deocamdată o amenințare pentru centrală și a precizat că situația este urmărită îndeaproape.

Nivelul apei în orașul imediat adiacent barajului rupt ar putea crește cu până la 12 metri, a declarat primarul acestuia, Vladimir Leontiev.

Un videoclip arată cum apa se revarsă prin rămășițele barajului - care are o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km.

Aproximativ 22.000 de persoane care locuiesc în 14 așezări din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, sunt expuse riscului de inundații, a declarat agenția rusă de știri RIA, care l-a citat pe șeful regiunii.

Herson este una dintre cele cinci regiuni, inclusiv Crimeea, pe care Moscova susține că le-a anexat.

Guvernatorul pro-rus din Crimeea, Serghei Aksyonov, spune că există riscul ca nivelul apei din canalul Crimeei de Nord, care transportă apă dulce în peninsulă din râul Dnipro, să scadă. Crimeea are suficiente rezerve de apă pentru moment, iar nivelul de risc va deveni clar în zilele următoare.

Un oficial instalat de Rusia în orașul Nova Kakhovka a declarat că locuitorii din aproximativ 300 de case au fost evacuați, transmite TASS. El a spus că va fi probabil imposibil de reparat barajul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×